Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η τριπλή κατάρρευση της ευρωζώνης


Χρειαζόμαστε επειγόντως στρατηγική επιβίωσης εκτός του ευρώ

Του Σταύρου Χριστακόπουλου*

Η ευρωζώνη, κατά τη δημιουργία της, έγινε ελκυστική, όχι μόνο στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους, αλλά και στους ευρωπαϊκούς λαούς, κυρίως επειδή τους έπεισε ότι προσέφερε τρία σοβαράπλεονεκτήματα συγκριτικά με την παραμονή στην εθνική οικονομική και νομισματική πολιτική:

1. Ευημερία έναντι της ασάφειας και του ρίσκου των επαναλαμβανόμενων οικονομικών κρίσεων.

2. Την ψευδαίσθηση ότι το ισχυρό της νόμισμα την έκανε ισότιμο, τουλάχιστον, παίκτη στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκακιέρα. Δεν έχει κανείς παρά να ανατρέξει στους ισχυρισμούς τουΣημίτη και των εκσυγχρονιστών του (Γιάννος, Χριστοδουλάκης, Παπαδήμος κ.λπ.) για να θυμηθεί τους ύμνους που ανέπεμπαν στην... «ισχυρή Ελλάδα», η οποία θα γινόταν πραγματικότητα μέσω της ένταξης στην ευρωζώνη.

3. Ασφάλεια, υπό την έννοια ότι είχε έλθει η ώρα η Ευρώπη να αφήσει πίσω της την αιματοβαμμένη Ιστορία της και οικονομικά και πολιτικά ενωμένη να προχωρήσει σε νέους δρόμους ειρήνης και συνύπαρξης. Μια ευρωπαϊκή εκδοχή του... «τέλους της ιστορίας»εκείνου του ανεκδιήγητου Φουκουγιάμα.


Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τι ακριβώς προσφέρειη ευρωζώνη στις χώρες και τους λαούς που την αποτελούν; Τίποτεαπό αυτά τα τρία. Αντιθέτως προσφέρει και υπόσχεται:

"Η ΚΑΤΑΡΑ" ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ‏

Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ :

Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

Ας κοιτάξουμε την ιστορία.
Μετά από κάθε μεγάλη καταπίεση κάποιου λαού  είχαμε μεγάλη λαϊκή εξέγερση. Ακόμα και αν η εξέγερση ήταν επιτυχημένη, μετά από λίγο χρονικό διάστημα αποδεικνυόταν ότι αυτή η επιτυχία ήταν πολύ προσωρινή και ότι επανερχόταν η απογοήτευση στο χώρο των απλών εξεγερμένων.
Οι εξουσιαζόμενοι είχαν «προδοθεί»  από τους «ηγέτες» τους οι οποίοι κατά την διάρκεια της εξέγερσης ήταν μεν πρωτοπόροι εξουσιασμένοι αλλά μετά τη νίκη της εξέγερσης μετατρέπονταν σε ολιγαρχικούς εξουσιαστές (ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ-ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ; )
Πάλι λοιπόν η απογοήτευση αλλά μετά από λίγα χρόνια η ελπίδα ξαναγεννιόταν σε μια νέα εξέγερση η οποία κατέληγε και αυτή στο ίδιο αποτέλεσμα (Δες πχ Οκτωβριανή επανάσταση).
Αποδεικνυόταν ότι πάντα η πορεία της εξέγερσης ήταν απ την αρχή καμπύλη και όχι ευθεία. Έτσι η συνέχεια της καμπύλης σχημάτιζε νομοτελειακά κύκλο και οδηγούσε στο ίδιο σημείο εκκίνησης. Ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης; Κάποιοι (νέοι) ηγεμόνες στην θέση των παλιών ήταν αυτοί που αποφάσιζαν για τους κανόνες της ζωής του λαού, για την ζωή του λαού, εξ ονόματος μεν του λαού αλλά επί της ουσίας ενάντιά του.
Για να γίνει όμως μια εξέγερση χρειαζόταν πάντα μια συλλογικότητα για να προγραμματιστεί καλύτερα η εξέγερση και για να είναι πιο αποτελεσματική.
Ποια όμως ήταν η δομή και η λειτουργία αυτών των συλλογικοτήτων που άφηνε διάπλατα τη δυνατότητα σε κάποιους άλλους να αφαιρούν τη δύναμη από το λαό να αποφασίζει ο ίδιος για την κοινωνική του ζωή;

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κοινή ανακοίνωση της πολιτικής και οργανωτικής επιτροπής του Ε.Πα.Μ

Σε κοινή συνεδρίαση των προσωρινών Επιτροπών του Ε.Πα.Μ. (Οργανωτική και Πολιτική) και σε ανύποπτο χρόνο ελήφθη απόφαση για τη λειτουργία μιας άτυπης ομάδας εργασίας ως Πολιτικής Γραμματείας, προκειμένου να μπορεί να παίρνει θέση και να επιλύει καθημερινά προβλήματα με αμεσότητα και ευελιξία, λογοδοτώντας πάντα στα δύο προσωρινά κεντρικά όργανα. Στα καθήκοντα της Πολιτικής Γραμματείας είναι και η έκδοση Ανακοινώσεων για κάθε θέμα που προκύπτει και αποφασίζεται ότι πρέπει να υπάρχει τοποθέτηση από τη πλευρά του Ε.Πα.Μ..
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Πολιτική Γραμματεία και με ομοφωνία, εξέδωσε Ανακοίνωση με θέμα τις πολύπλευρες επιθέσεις που δέχεται το Μέτωπο τον τελευταίο καιρό και τις παραιτήσεις μελών από τα κεντρικά όργανα.
Η Ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε στη κεντρική ιστοσελίδα του Ε.Πα.Μ. και στάλθηκε σε όλους τους Τομείς για να αναρτηθεί.
Όμως, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της Ανακοίνωσης, υπήρξε αντίδραση από άλλα μέλη των προσωρινών οργάνων, με το σκεπτικό, ότι το θέμα ήταν σοβαρό και θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διαβούλευση από το σύνολο των μελών των προσωρινών Επιτροπών, ενώ εκφράστηκε διαφωνία εν μέρει και ως προς αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενο της Ανακοίνωσης.
Αποφασίστηκε λοιπόν και παρά το γεγονός ότι θα προκαλούνταν έντονες και εύλογες αντιδράσεις και σύγχυση στα μέλη μας, να αποσυρθεί το συγκεκριμένο κείμενο με ευθύνη της Πολιτικής Γραμματείας και στο δυνατό συντομότερο χρόνο,  να αναρτηθεί νέα Ανακοίνωση με ευθύνη συνολικά από τα προσωρινά όργανα, που με απόλυτη ειλικρίνεια προς όλους θα τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή τους θέση, απαντώντας στο σύνολο των ζητημάτων που έχουν προκύψει. Η ευθύνη της απόσυρσης ανήκει στο σύνολο των μελών των δύο προσωρινών Επιτροπών του Μετώπου και δεν αφορά σε κανένα από τα επί μέρους πρόσωπα που τις συγκροτούν.
Έτσι, συνεδριάζουν άμεσα και από κοινού οι δύο προσωρινές Επιτροπές και θα υπάρξει λεπτομερέστατη Ανακοίνωση για την αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση όλων, καθώς και τη διάλυση οποιασδήποτε σύγχυσης δημιουργήθηκε και με δική μας ευθύνη, το τελευταίο διάστημα.
Με Πίστη στον Αγώνα, τους κοινούς μας στόχους και με διαφύλαξη της Ενότητά μας ως κόρη οφθαλμού, προχωρούμε Μπροστά!
Η πρ. Πολιτική και Οργανωτική Επιτροπή του Ε.Πα.Μ.
Αθήνα 18/12/2011

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μουσική βραδιά του ΕΠΑΜ Χανίων στην Οκτάβα

epam-xania-logoOKTAVA
Η Τοπική Επιτροπή Χανίων του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της στη μουσική βραδιά που διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 10 μ.μ. στην Οκτάβα, με σκοπό τη διασκέδαση αλλά και την οικονομική ενίσχυση του αγώνα.
Είσοδος 10 ευρώ (με ποτό).
OKTAVA-4
 
ΟΚΤΑΒΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΗ 23

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το αντικαθεστωτικό 10ο τεύχος του Πολίτη των Χανίων στα περίπτερα!



ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ
...Αλλά μην περιμένετε να το μάθετε από αλλού. Τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης των Χανίων δεν πρόκειται να σας πουν τίποτα γι αυτό. Χωρίς να ρωτήσει κανέναν, η Δημοτική Αρχή επέλεξε 20.500 στρέμματα στο Ακρωτήρι το Θέρισο και τα Κεραμιά για να τα εκχωρήσει στους Γερμανούς επενδυτές του προγράμματος Ηelios, προκειμένου να τα γεμίσουν με φωτοβολταϊκά, ενώ κανείς δεν εξασφαλίζει πως το πρόγραμμα θα έχει ανταποδοτικά ωφέλη για τον τόπο. Την ίδια ώρα, κάνουν λόγο για «προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου»... Και δεν είναι το ίδιο το γεγονός - γιατί ξέρουμε ότι θα περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο που μπορεί (αν και δεν τρέφουμε αυταπάτες για τον πατριωτισμό της πλειοψηφίας) να το εγκρίνει, μπορεί και όχι. Είναι η διαδικασία που επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες αυτό που μας επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας χοντροκομμένης αδιαφάνειας στο Δήμο Χανίων.

ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Οσο και να θές να το κρύψεις, δε γίνεται: τα κινήματα αλληλεγγύης και αντίστασης που δημιουργήθηκαν στα Χανία τους τελευταίους μήνες, κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος στη συνείδηση της Χανιώτικης κοινωνίας που τώρα πια, μετά τον απόπλου του τελευταίου κρουαζιερόπλοιου συνειδητοποιεί τη λαίλαπα της εξαθλίωσης στην οποία μας οδηγεί η "διεθνής" οικονομική διακυβέρνηση. Η δύναμη του πλήθους τώρα, είναι η μόνη μας ελπίδα!

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μάνος Κακλαμάνος & Δημήτρης Καζάκης 12/12/2011


Εκπομπή ΑΕ 

Η Ελλάδα και επίσημα σε καραντίνα υπό το κλίμα Εμφυλίου


 http://epamkaterinis.files.wordpress.com/2011/12/kazakis-last.jpg?w=300&h=199
Κράτη των οποίων το χρέος δέχεται απομείωση, θα πρέπει να αποδέχονται περιορισμούς της κυριαρχίας τους, υποστήριξε η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας σε βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, σύμφωνα με την Deutsche Welle (19/10). Η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός «τείχους προστασίας» για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης χρέους.
Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε αυτό που δύο από τους υπουργούς της είχαν υπαινιχθεί πριν από μερικές εβδομάδες, δηλαδή ότι κράτη των οποίων το χρέος δέχεται απομείωση, θα πρέπει να αποδέχονται περιορισμούς της κυριαρχίας τους. Μπορώ να φανταστώ, φέρεται να είπε η καγκελάριος, ότι θα υπάρχει ένα είδος «διαρκούς τρόικας» στις υπερχρεωμένες χώρες. 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Σαν σήμερα, στις 10/12/1893, ο Χ.Τρικούπης κηρύσσει πτώχευση δηλώνοντας «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

Η ιστορική παραδοχή του Χαρίλαου Τρικούπη «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» στις 10 Δεκεμβρίου 1893 σηματοδοτεί ανάγλυφα τη θλιβερή κατάληξη μιας οικονομικής πολιτικής μεγάλων φιλοδοξιών και αγαθών προαιρέσεων, τα διδάγματα της οποίας δεν έχουν ακόμα, έναν αιώνα αργότερα, συζητηθεί ευρέως. Η πολιτική αυτή ανάγκασε το 1898 την Ελλάδα στην αποδοχή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ) ο οποίος υποχρέωσε τη χώρα σε πολιτική αυστηρότατης λιτότητας, ως το 1910 τουλάχιστον, για να καταργηθεί τυπικά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πολιτικές των δύο ανδρών διέφεραν ώς την πτώχευση του 1893 στη ρητορεία, αλλά συνέκλιναν στην πράξη. Ο Τρικούπης τασσόταν υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης. Εκπροσωπούσε γαιοκτημονικά συμφέροντα καθώς και το ελληνικό κεφάλαιο της Διασποράς και ήταν οπαδός της στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας να αντιμετωπίσει προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής που θα οδηγούσαν στη γεωγραφική της επέκταση. Ο Δηλιγιάννης ήταν κι αυτός πρόμαχος της Μεγάλης Ιδέας. Τασσόταν υπέρ του «νοικοκυρέματος» των δημόσιων οικονομικών της χώρας και εκπροσωπούσε πολιτικά τους «νοικοκυραίους» της πόλης και του χωριού. Παρά τα δημοφιλή «ο προϋπολογισμός αφήνει μικρό πλεόνασμα», «κάτω οι φόροι» και άλλες δημαγωγικές κορώνες, αμφότεροι οι πολιτικοί συσσώρευσαν μεγάλα ελλείμματα όσο κυβέρνησαν, δικαιολογώντας την απόκλιση μεταξύ προεκλογικών τους δεσμεύσεων και κυβερνητικών πεπραγμένων με επείγουσες τρέχουσες ανάγκες που πάντα θεωρούσαν ότι αντιμετώπιζαν.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Διαφωνείς με το νέο Μεσαίωνα; Είσαι τρομοκράτης

Η Κίνα δεν είναι "πρότυπο" μόνο για τους χαμηλούς μισθούς των εργατών, αλλά και για την καταστολή, τη λογοκρισία, και διάφορα άλλα τέτοια "απαραίτητα" μέτρα προκειμένου οι εργάτες όχι μόνο να είναι φτωχοί, αλλά να παραμείνουν έτσι και στο μέλλον.

Έτσι, παρατηρούμε στη Δύση αντίστοιχες κινήσεις των καθεστώτων, ειδικά όσων χάνουν πλέον την νομιμοποίηση-συναίνεση που έως τώρα είχαν. Και όσο περισσότερο νοιώθει η άρχουσα τάξη ότι κινδυνεύει, τόσο περισσότερο θα το ρίχνει στην ωμή καταστολή, αντί να προσπαθεί -ματαίως- να μας πείσει ότι πρέπει να ρημαχθούμε "για το καλό μας".

Στην Ελλάδα, δείτε αυτό το άρθρο σχετικά με τη σύλληψη ενός "blogger", που κάλυπτε δημοσιογραφικά την πορεία για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Τα ΜΑΤ εννοείται ότι οργίασαν, και στη συνέχεια θα δούμε και βίντεο με την παρουσία ασφαλιτών στην πορεία (για όσους ακόμα έχουν αμφιβολίες). Νομίζω ότι η σύλληψη του συγκεκριμένου blogger όμως αποτέλεσε "τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι", καθώς όλη η blog-όσφαιρα, το tweeter, κτλ τώρα απαιτούν την απελευθέρωση του (δεν είναι και ο Εφραίμ για να τη γλιτώσει με κανά πρόστιμο). Η αλληλεγγύη όλων μας είναι απαραίτητη, ώστε να μην περάσει ο τσαμπουκάς του κράτους - άλλιως αύριο μπορεί να είναι ο καθένας μας το επόμενο θύμα.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Το βιβλίο του Δημήτρη Καζάκη από το "Ποντίκι"

Το βιβλίο «Η ελληνική Πομπηία – Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας χρεοκοπίας» του οικονομολόγου - αναλυτή Δημήτρη Καζάκη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ποντίκι», περιλαμβάνει τα κείμενά του που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Νοέμβριο του 2011.
Τα άρθρα του προειδοποιούν εγκαίρως – και, από ένα σημείο και ύστερα, αποτυπώνουν πλήρως – το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας και τα μεγέθη της καταστροφής, αλλά δεν περιορίζονται εκεί: εκτός από την έγκαιρη και επιτυχή πρόβλεψη των εξελίξεων στη χώρα μας, επεκτείνονται στο περιβάλλον της ευρωζώνης και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Δημήτρης Καζάκης ενέταξε με επιμονή την ελληνική κρίση σε αυτό που ελάχιστοι τολμούσαν να διατυπώσουν: στη χρεοκοπία της ευρωζώνης και του ίδιου του ευρώ.

Όταν το «βαθύ κράτος» αποκαλύπτεται…

Η ραγδαία ανάπτυξη του ΕΠΑΜ έχει ανησυχήσει σοβαρά την άρχουσα τάξη και τους μηχανισμούς της σε δεξιά και αριστερά. Νιώθει να απειλείται από κάτι πρωτόγνωρο για την ίδια και το σύστημα πολιτικής κυριαρχίας της και επομένως πρέπει να το διαβάλει με κάθε τρόπο. Πώς όμως να το κάνει, όταν δεν βρίσκει τίποτε που να στέκει να του προσάψει; Φτιάχνει ιστορίες για αγρίους και παντελώς ηλίθιους. Κι επειδή μέσα από τους υπάρχοντες κομματικούς μηχανισμούς η αναπαραγωγή υποταχτικών ηλιθίων αποτελεί τον κανόνα, θεωρούν ότι κάπως έτσι θα είναι και με την υπόλοιπή κοινωνία.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΜΑΣ

Του Δημήτρη Πατέλη*
Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ;
Τα σχέδια του καθεστώτος κατοχής των δανειστών στη χώρα μας που τέθηκαν σε εφαρμογή αμέσως μετά την πρόσκλησή τους από την Α΄ κυβέρνηση των δωσιλόγων, με την εφαρμογή αλλεπάλληλων διαδοχικών μέτρων εξόντωσης του λαού και καταστροφής της εσωτερικής αγοράς και της οικονομίας με την παντελή ασφυξία της από την απορρόφηση όλης της ρευστότητας μέσω τη διαδικασίας της εξαντλητικής φορολογικής αφαίμαξης και των ατέρμονων εισοδηματικών περικοπών αποτελούν το πρώτο στάδιο της εφαρμοζόμενης συνταγής του δόγματος του σοκ. Αυτό ήταν το τίμημα της υποτιθέμενης διακρατικής χρηματοδότησης Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. – Ε.Κ.Τ., η οποία εξοφλεί προηγούμενα χρέη κατοχυρώνοντας στο φιλικό για τους δανειστές αγγλικό δίκαιο το νέο ποσόν.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Τα «έψαλαν» σε Έλληνες βουλευτές στο Βερολίνο

Αναμνήσεις - Η ιστορία επαναλαμβάνεται

ΑΘΗΝΑ 01/12/2011
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται.
                        Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι η Ηγεσία της Αριστεράς, δηλαδή τόσο του Κ.Κ.Ε. όσο και του ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσεκλήθη από τον Κο «Πρωθυπουργό» της Ελλάδας και δεδομένου ότι προσεκλήθησαν, προσήλθαν και συζήτησαν μαζί του, άσχετα πως όπως εδήλωσαν διαφώνησαν!!
            Αυτή η είδηση με γύρισε πίσω στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και συγκεκριμένα στα 1972-73, αν θυμάμαι καλά, όταν η τότε Στρατιωτική Δικτατορία δηλαδή οι τότε Πραξικοπηματίες εδήλωσαν ότι θα προχωρούσαν σε Πολιτικοποίηση του Καθεστώτος και γι’ αυτό θα άρχιζαν «συνομιλίες» με στελέχη των Πολιτικών Κομμάτων, όπερ και εγένετο.

Πώς θα φαγωθούν τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης

ΠΗΓΗ: euro2day
της  Έλενας Λάσκαρη

«Φαγωμένα» πριν καλά-καλά έρθουν είναι τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης, τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν στα μέσα Δεκεμβρίου, εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες της αγοράς για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Με δεδομένο ότι τα επόμενα λεφτά θα έρθουν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν το ελληνικό δημόσιο θα είναι αντιμέτωπο με λήξεις ομολόγων ύψους 14,5 δισ. ευρώ, τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των πλέον ανελαστικών αναγκών. Το αποτέλεσμα είναι οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου να κλείσουν το 2011 σε επίπεδα υψηλότερα των 7 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά. 

Οι όποιες ελπίδες να πληρώσει το κράτος μέρος των υποχρεώσεών του σε τεχνικές εταιρίες, φαρμακοποιούς, γιατρούς και σε προμηθευτές νοσοκομείων και επιστροφές ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις εναποτίθενται πλέον στον Μάρτιο, όταν αναμένονται 80 δισ. ευρώ από το νέο πακέτο, εκ των οποίων τα 60 δισ. ευρώ αφορούν το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 20 δισ. ευρώ την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου. 

Η εκταμίευση της έκτης δόσης αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε στις 19 του μήνα να καλυφθούν λήξεις ομολόγων 1,172 δισ. ευρώ.

Ο ρόλος των ΜΜΕ στην οικονομική κρίση

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht