Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση – Κάλεσμα του Ε.ΠΑ.Μ.

 http://www.epam-hellas.gr/uploads/images_resize/2012/01/550.jpg
ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ
Τούτες τις στιγμές που ο τόπος περνάει την χειρότερη στιγμή στην Ιστορία του κατά την οποία όλοι καλούμαστε σε ένα ασφυκτικό καθεστώς νέας κατοχής, όχι απλώς να πληρώσουμε το λογαριασμό ενός χρέους που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε όσο περισσότερο πληρώνεται, τόσο περισσότερο να αυξάνει, αλλά να αποδεχθούμε την υποθήκευση και εκποίηση της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, καταστρέφοντας τη ζωή μας και αυτή των παιδιών μας, Σας καλούμε να έρθετε κοντά μας και να πυκνώσετε τις τάξεις του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.Πα.Μ.).
Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και ο εχθρός είναι καλά οργανωμένος, όμως το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντισταθούμε. Το Μέτωπο έχει τις πόρτες του ανοιχτές σε όλους αυτούς που θέλουν και μπορούν να προσπαθήσουν, να ενημερωθούν, να αντιδράσουν, να συμμετέχουν, να φωνάξουν… Η γνώση είναι η δύναμή μας. Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο κέρδισε όλους εμάς, γιατί μας πρόσφερε γνώση. Μια γνώση που οι κυβερνήσεις και οι επικυρίαρχοι ήξεραν μέχρι τώρα να κρύβουν καλά. Η γνώση αγαπητοί συμπολίτες, δεν είναι τα οικονομικά και άλλα πολλά προβλήματα που έχει η χώρα, η γνώση είναι πως εμείς, ο λαός δηλαδή, ο κυρίαρχος λαός, μπορεί να κάνει κάτι. Μπορεί να σηκώσει το ανάστημά του απέναντι σε όλους αυτούς που τον κοροϊδεύουν. Μπορεί να σηκώσει το ανάστημά του απέναντι σε όλους αυτούς που τον κλέβουν, που τον ταπεινώνουν, που τον εξευτελίζουν.
Μπορεί, πρέπει και θα το κάνει.
Για τον λόγο αυτό, όλοι εμείς μέλη και φίλοι του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, αλλά και κάθε πολίτης που αισθάνεται άβολα με το καθεστώς που του επιβάλλεται, έχουμε καθήκον αλλά και υποχρέωση να ενημερώσουμε φίλους, γνωστούς, συγγενείς, γείτονες. Όσους περισσότερους μπορούμε. Να δώσουμε να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες πως δεν πρέπει να φοβούνται. Πως δεν πρέπει να κρύβονται. Πως δεν πρέπει να ντρέπονται. Να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν πως δεν είναι μόνοι τους αλλά είμαστε δίπλα τους, πως έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς, τις ίδιες φοβίες, τις ίδιες αναστολές.
Αλλά ως εδώ. Δεν πάει άλλο. 
Σηκωθείτε, πάρτε τηλέφωνο όσους μπορείτε, βγείτε στους δρόμους, στις γειτονιές, στις εκκλησίες και ενημερώστε τον κόσμο πως κάτι έγινε, κάτι άλλαξε, κάτι γεννήθηκε και αυτό είναι η ελπίδα που μας προσφέρει το Μέτωπο. Γιατί το Μέτωπο είμαστε εμείς ΟΛΟΙ. Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο είμαστε εσύ, εγώ, ο γείτονάς σου, ο δικός μου, εμείς… Όσο το Μέτωπο είμαστε εμείς τόσο πιο δυνατό γίνεται. Εμείς γινόμαστε πιο δυνατοί, δεν φοβόμαστε πια, είμαστε ενωμένοι, είμαστε πολλοί….. είμαστε ο Κυρίαρχος Ελληνικός Λαός.
Απαιτούμε Σεβασμό, απαιτούμε Τιμωρία, απαιτούμε Ελευθερία και πραγματική Δημοκρατία.
Τίποτα λιγότερο, ούτε ένα βήμα πίσω. 
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.Πα.Μ.)

Μαζικότατη προσέλευση στην πανχανιώτικη συνέλευση πολιτών ενάντια στα χαράτσια

Πάρθηκαν αποφάσεις για δημιουργία ομαδών αποτροπής ανά γειτονιά και για κινητοποιήσεις
Στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων εκατοντάδες Χανιώτες βρέθηκαν εκεί για να συμμετάσχουν στην πανχανιώτικη συνέλευση πολιτών. Χαρακτηριστικό της μαζικότητας της συνέλευσης ήταν ότι καθώς η αίθουσα ήταν γεμάτη με πολλούς να παρακολουθούν τη διαδικασία της συνέλευσης όρθιοι, και ο χώρος έξω από την αίθουσα ήταν γεμάτος ενώ συνεχώς νέος κόσμος έμπαινε και έβγαινε στο κτίριο.
Η συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν στην πλειοψηφία τους απλοί πολίτες από διαφορετικές περιοχές του νομού αλλά και εκπρόσωποι φορέων, είχε ως σκοπό να παρθούν άμεσα αποφάσεις αναφορικά με τα χαράτσια. Όμως, όπως φάνηκε και από τις παρεμβάσεις των πολιτών, τα χαράτσια είναι ένα μόνο ζήτημα μέσα σε πάρα πολλά δυσβάστακτα μέτρα που κυριολεκτικά πλέον σκοτώνουν τους πολίτες και την κοινωνία στα πλαίσια των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και του μνημονίου.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ανοιχτή παγχανιώτικη συνέλευση πολιτών ενάντια στο χαράτσι

http://www.haniotika-nea.gr/website/pages_img/prod_small_88159_1327566077_06.jpg 
Ανοιχτή παγχανιώτικη συνέλευση πολιτών ενάντια στο χαράτσι που έχει επιβληθεί στα ακίνητα και καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ διοργανώνουν 19 τοπικοί φορείς και συλλογικότητες, αύριο, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.
'Δεν πάει άλλο! Τα χαράτσια είναι βαριά, άδικα και παράνομα.

Προσπαθώντας να συμβάλουν στην ενδυνάμωση και στην οργάνωση της αντίστασης του κόσμου, πολλοί φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας συντονίζουν τη δράση τους και καλούν ανοιχτά και τολμηρά τον λαό σε μια μεγάλη παγχανιώτικη συνέλευση με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλίων και δράσεων, τη δημιουργία πλατιών δικτύων προστασίας και αλληλεγγύης, ώστε να «σβήσει» κάθε σκέψη διακοπής του ρεύματος (και όχι το ρεύμα)', επισημαίνουν οι διοργανωτές σε κοινή τους ανακοίνωση.
Να μην πληρώσουν το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάλεσαν τους πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙΟΥ

67556 nΕκτός λειτουργίας παραμένει ο αιολικός σταθμός των 3 ανεμογεννητριών (α/ν) στο Αποπηγάδι, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Αιτία οι σημαντικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Οι δυο πρώτοι στύλοι από τον αιολικό σ...ταθμό (με τους μετασχηματιστές), που ήταν για την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, έγιναν κομμάτια, αφού δεν άντεξαν στους δυνατούς ανέμους, στο χιόνι και το κρύο. Τρεις ακόμα τουλάχιστον στύλοι, έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, με τα ηλεκτροφόρα καλώδια να κείτονται στη γη και ο μεταλλικός ανεμολογικός ιστός, ύψους πολλών μέτρων, που είχε στηθεί για μετρήσεις σχετικές με τον υβριδικό - αντλητικό σταθμό που η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει στην περιοχή, διαλύθηκε.
Επίσης ήδη, χωρίς να έχει συμπληρωθεί ακόμα ένας χρόνος λειτουργίας τους οι α/ν έχουν αρχίσει να ξεβάφουν.

Υπογραμμίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά, σε λιγότερο από ένα χρόνο, που στύλοι μεταφορά του ρεύματος έγιναν κομμάτια, από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τον προηγούμενο Μάρτη είχαν σπάσει πάλι δυο στύλοι σε χαμηλότερο μάλιστα υψόμετρο. Το γεγονός καταγγέλθηκε -μεταξύ άλλων - στην ΕΥΠΕ και στην εισαγγελία Αρείου Πάγου, που διέταξαν έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε.

Φόρος στα εκτός σχεδίου και στα αγροτεμάχια από φέτος

Θα μείνει (;) αφορολόγητος μόνο ο αέρας που αναπνέουμε…
Agros  Φόρο και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, στα αγροτεμάχια και στα κτήματα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία εξαιρούνταν ως τώρα από τους φόρους κατοχής ακινήτων, εισηγούνται παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.
  Σε τέτοια περίπτωση, για όσους κατέχουν οικόπεδο εκτός σχεδίου και άλλα ακίνητα, η αξία τους θα προστίθεται και το... .. άθροισμα θα αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Έτσι ανάλογα με τους συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια που θα ισχύσουν, θα φορολογηθούν πολλοί που ως τώρα δεν υποχρεούντο σε καταβολή φόρου.
  Ειδικότερα, αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης πχ οικοπέδου 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου δεν θα απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο, όπως συμβαίνει σήμερα. Θα τον πιάνει δηλαδή το όριο των 200.000 ευρώ (όπως ισχύει σήμερα) ή θα αθροίζεται η αξία του ακινήτου αυτού με άλλα (πχ το σπίτι όπου διαμένει) ώστε τελικά να υπαχθούν περισσότεροι στο φόρο και να πληρώσουν περισσότερα, προκειμένου το δημόσιο να εισπράξει έως και 2 δισ. ευρώ επιπλέον από φόρους στα ακίνητα.
  Για το σκοπό αυτό στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν πως το καλοκαίρι του 2012 θα είναι όλα έτοιμα για να προχωρήσουν στην επιβολή του φόρου, με βάση τις δηλώσεις Ε9 που τώρα υποβάλλονται. Επικαλούνται και λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς σήμερα μένουν στο απυρόβλητο ιδιοκτήτες μεγάλης «εκτός σχεδίου» ακίνητης περιουσίας, ενώ πληρώνουν τα βάρη όσοι έχουν ένα διαμέρισμα εντός σχεδίου. 

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά του λαού όχι των τοκογλύφων!

Η πολιτική εκμετάλλευση του δημόσιου χρέους από τους διεθνείς τοκογλύφους, τους εγχώριους  υπαλλήλους της Τρόικας  και τη διορισμένη κυβέρνηση των τραπεζιτών για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας, τη δήμευση των ιδιωτικών περιουσιών των ελλήνων πολιτών και τη συστηματική εξαθλίωση  των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, βαδίζει ταχύτατα  προς την πιο καταστροφική για τον λαό λύση του δράματος  που βιώνουμε εδώ και δύο χρόνια.
Το επιλεκτικό κούρεμα του χρέους που οργανώθηκε στη βάση των συμφερόντων των λεγόμενων πιστωτών και χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη του τις αντοχές της κοινωνίας, την επισήμως προβλεπόμενη λιτότητα δεκαετιών, η οποία θα μας επιστρέψει σίγουρα σε συνθήκες ζωής του 19ου αιώνα, φαίνεται ότι προγραμματίζεται ερήμην των λαϊκών δυνάμεων. Η  αντιλαϊκή επίθεση του καθεστώτος καθίσταται δυνατή στην βάση της διαπίστωσης της ασυντόνιστης λαϊκής δυσαρέσκειας και της πολυδιασπασμένης αντίδρασης των δυνάμεων της εργασίας στον επερχόμενο κοινωνικό και πολιτικό μεσαίωνα. Όλα αυτά συμβαίνουν άλλωστε με την ανοχή των δήθεν αντιμνημονιακών δυνάμεων  που εξαντλούνται σε ανέξοδες διαμαρτυρίες οι οποίες διευκολύνουν  την επιβίωση του καθεστώτος.

Ανακοίνωση του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου για την κρατική επιδότηση των κομμάτων

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο θεωρεί ότι η έμμεση και άμεση κρατική επιδότηση των κομμάτων, των ιδρυμάτων και των επιχειρήσεών τους αποτελεί στίγμα για μια αληθινή δημοκρατία. Η κρατική επιδότηση των κομμάτων συνιστά κατάλοιπο της απολυταρχίας και υπάρχει μόνο για να εξαρτά τα κόμματα και την δράση τους από την εξουσία, για να εκβιάζονται κάθε φορά που οι κοινωνικές συγκρούσεις κορυφώνονται, ενώ παρέχει στο κράτος την διακριτική ευχέρεια να επεμβαίνει στα εσωτερικά τους όποτε το κρίνει σκόπιμο. 

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Το οργανωτικό ζήτημα του ΕΠΑΜ και ο τρόπος που πρέπει να το κατανοούμε

 http://epam.chaniacrete.eu/images/logo/epam-hellas-blue.jpg 
Ένα εξάμηνο μετά την ιδρυτική συνδιάσκεψή του στις 16 Ιουλίου 2011, το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο έχει να επιδείξει έναν πλούσιο απολογισμό δράσης. Έχει όμως να επιδείξει και πολλές αδυναμίες κυρίως σε επίπεδο οργάνωσης. Αυτός είναι κι ο λόγος που έχουμε θέσει σε άμεση προτεραιότητα το ζήτημα της οργανωτικής συγκρότησης του Μετώπου. Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις επί του οργανωτικού. Η δική μου πρόταση έχει να κάνει περισσότερο με την προσπάθεια να ξεκαθαρίσουμε την οργανωτική ταυτότητα του ΕΠΑΜ με βάση το τι είμαστε και το τι θέλουμε να πετύχουμε.
 Όπως όλες οι νεοσύστατες οργανώσεις με μαζική αναφορά, έτσι και το ΕΠΑΜ ήταν αναπόφευκτο να περάσει όλες τις παιδικές ασθένειες των φορέων που εντάχθηκαν στις γραμμές του. Ορισμένοι είδαν στο ΕΠΑΜ το υποκατάστατο των αποτυχημένων και χρεοκοπημένων σχημάτων, οργανώσεων και κομμάτων που κάποτε υπηρέτησαν και μερικά από αυτά συνεχίζουν ακόμη να ταλαιπωρούν το θυμικό, την νοημοσύνη και τη δράση της κοινωνίας. 
Κάποιοι άλλοι είδαν στο ΕΠΑΜ απλά μια ακόμη ακτιβίστικη οργάνωση που θα μπορούσε να βοηθήσει απλά στο να μην πληρωθούν τα χαράτσια, να αναπτυχθεί η κοινωνική αλληλεγγύη, κοκ.
  Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των φίλων του το ΕΠΑΜ αποτελείται από ανθρώπους του λαού, απλούς ανθρώπους που έκαναν το βήμα της οργανωμένης δράσης, ή της σύνδεσης με την οργανωμένη δράση. Χιλιάδες απλοί πολίτες, συχνά για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή τους, έκαναν το βήμα της οργανωμένης ένταξης και πολιτικής δράσης. Ο καθένας με βάση τα δικά του ιδιαίτερα κίνητρα, αλλά όλοι μαζί σε αναζήτηση ενός νέου τύπου κοινωνικοπολιτικής συγκρότησης και σχέσης. Αυτό είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο του ΕΠΑΜ και είναι αυτό που πρέπει να προφυλάξουμε και να αναπτύξουμε με κάθε τρόπο. Και είναι σ’ αυτό το επίπεδο που δυστυχώς έχουμε κάνει τα λιγότερα, παρά την ιδιαίτερη απήχηση που έχει το ΕΠΑΜ στις τάξεις του εργαζόμενου λαού.
Τι είναι το ΕΠΑΜ; Κόμμα ή Μέτωπο; 

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Δεν θα υποκύψουμε!

Του Γιάννη Μακριδάκη
Αποχαιρέτισα το 2011 κάνοντας επίσκεψη σε έναν αγαπημένο μου φίλο ο οποίος γεννήθηκε το 1916. Τον βρήκα να κάθεται σ' ένα σκαμνί δίπλα στο τζάκι του σπιτιού του και να κοιτάζει τις φλόγες. Οι κόρες των ματιών του ίσα που φαινότανε μέσα από τα χοντρά γυαλιά του αλλά με γνώρισε αμέσως μόλις μπήκα στο σπίτι και φώναξα το όνομά του για να μην τρομάξει.
Μεγάλος αγωνιστής ο μπάρμπα Στέλιος. Στρατό στο αλβανικό, ξανά στρατό στη Μέση Ανατολή, σύρματα στο Ντεκαμερέ κι ύστερα Αη  Στράτη και Μακρονήσι, κοντά είκοσι χρόνια βασανισμένος από την εξουσία και όλα τα υπόλοιπα από την κοινωνία. Δαχτυλοδειχτούμενος αριστερός ανάμεσα σε ανθρώπους αμόρφωτους, έρμαια κάθε λογής προπαγάνδας και προκατάληψης.

Κι όμως …«πετρέλαιο υπάρχει, οι Έλληνες δεν θα απογοητευθούν».


***Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν σε κάποιον «γραφικό » επιστήμονα ή  τρελό δημοσιογράφο που θέλει να ανεβάσει την ακροαματικότητα της εκπομπής του , αλλά στον υφυπουργό περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη  στην εφημερίδα « Καθημερινή »  ο οποίος μάλιστα συνέχισε προσδιορίζοντας και τις περιοχές….

Γράφει η Τελέσιλλα στο ListonPlace
***«το Ιόνιο είναι αποδεδειγμένα καλή περιοχή , ενώ και η Νότια Κρήτη δημιουργεί σοβαρές προσδοκίες …..αν προσθέσουμε και τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις θαλάσσιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, τότε δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι …»
***Να θυμίσω ότι είχε προηγηθεί πριν λίγες μόλις εβδομάδες, μέσα στην βουλή από τον  Γ. Παπανδρέου , μετά την δημόσια αποπομπή του από τις Κάνες, η εξαγγελία  της έναρξης εξορύξεων για πετρέλαια νότια της Κρήτης , την οποία είχε εντάξει μαζί με την υπογραφή της Δανειακής Σύμβασης ,και την επίλυση του Σκοπιανού,  στα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η τωρινή κυβέρνηση .
***Το ερώτημα που γεννιέται αυτόματα  είναι:

Η κοινωνία του εμπορεύματος


Η πρόκληση εξάρτησης και εθισμού, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ώστε να οδηγήσεις κάποιον στην πίστη του ψεύτικου, στην τυφλή υποταγή σε μια αυταπάτη. Η αυταπάτη του καταναλωτισμού δεν είναι απλώς μια εσφαλμένη πίστη, αλλά μια εσφαλμένη πίστη που βασίζεται στην επιθυμία. Η ιδέα ήταν σχετικά απλή. Εάν οι άνθρωποι ήταν εξαρτημένοι από τα προϊόντα των εργοστασίων, ήταν λιγότερο πιθανό να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για τις συνθήκες εργασίας σε αυτά τα εργοστάσια, ή να αναρωτηθούν για τη ζωή των ανθρώπων που δουλεύουν στο εργοστάσιο, και ακόμη περισσότερο να αμφισβητήσουν την ίδια τη φύση της εργασίας. Όπως λέει ο Stuart Ewen(1), ο καταναλωτισμός,“η μαζική συμμετοχή στις αξίες της αγοράς που απευθύνεται στις μάζες, δεν ήταν μια φυσική ιστορική ανάπτυξη αλλά μια επιθετική διαδικασία εταιρικής επιβίωσης”. Η πλαστή ευμάρεια που επιτεύχθηκε μέσω της κατανάλωσης, η περικύκλωση της κοινωνικής ζωής από το θέαμα, κατάφεραν να αποσπάσουν την προσοχή από τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η εργασία. “Αυτοί που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ζωή ή το επάγγελμά τους, μπορούν να ανακουφιστούν ακόμη και από ένα καινούργιο φόρεμα”, υποστήριξε η Helen Woodward.

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht