Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση Πολ. Γρ. Ε.ΠΑ.Μ σχετικά με τη διακοπή των σχέσεων Ε.ΠΑ.Μ. – Σ.Ε.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στις αρχές του καλοκαιριού μας πλησίασε, με δική της πρωτοβουλία, αντιπροσωπία του «Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας» με σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας μαζί μας. Η Π.Γ. του Ε.Πα.Μ. συζήτησε το θέμα και απάντησε θετικά με την προϋπόθεση ότι υπάρχει όντως βάση για τέτοια συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια των επαφών διευκρινίστηκε από μεριάς τους ότι υπάρχει η διάθεση να υιοθετήσουν θέσεις ανάλογες  με τα προτάγματα του ΕΠΑΜ. Εμείς θέσαμε το ζήτημα της στάσης απέναντι στο ευρώ και στην ΕΕ, το οποίο κρίνει τον πατριωτικό χαρακτήρα μιας πολιτικής δύναμης και τη δυνατότητα συνεργασίας μαζί της. Μας διευκρίνισαν ότι κι αυτοί ήταν υπέρ του εθνικού νομίσματος και έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία αλλαγής της θέσης τους που πρόβλεπαν να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Μετά από όλα αυτά τους επισημάναμε ότι η δυνατότητα συνεργασίας τελικά θα κριθεί στο δρόμο. Κάτι στο οποίο συμφώνησαν κι αυτοί. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη κοινή δήλωση, που συντάχθηκε μετά την επίσημη συνάντηση κλιμακίων των δύο σχηματισμών την 21η Ιουλίου.

Δυστυχώς, μετά την απόλυτη συμφωνία όσον αφορά και στο περιεχόμενο της κοινής ανακοίνωσης και ενώ εμείς τη δώσαμε στη δημοσιότητα, όπως είχε συμφωνηθεί, δεν υπήρξε αντίστοιχη κίνηση από την πλευρά τους, με συνέπεια να δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το αν υπήρξε υπαναχώρηση από την πλευρά του ΣΕΕ.

Μετά από επανειλημμένες πιέσεις από την πλευρά μας να δημοσιοποιήσουν και εκείνοι την κοινή ανακοίνωση, διαπιστώσαμε ότι στην ιστοσελίδα τους αντί της κοινής ανακοίνωσης, αναρτήθηκε ένα γενικόλογο Δελτίο Τύπου με αριθμό 59, που αναφέρεται αόριστα σε πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τον ΣΕΕ για την ένωση όλων των πατριωτικών δυνάμεων.

Επίσης - και πέραν μιας περίεργης δήλωσης του Προέδρου τους για την επέμβαση των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο - ανήρτησαν κείμενο - πρόσκληση για συμμετοχή σε γιορτές μίσους που διχάζουν τον ελληνικό λαό υποδαυλίζοντας εμφυλιοπολεμικά συμπλέγματα που ο ελληνικός λαός πάσχισε πάνω από 50 χρόνια για να τα ξεπεράσει και τα οποία μόνο το καθεστώς των δωσιλόγων ωφελούν στη προσπάθειά του να κρατά διαιρεμένο τον ελληνικό λαό και να «βασιλεύει».

Αμέσως ξεκαθαρίσαμε ότι η συμμετοχή τους αυτή αναιρεί μια από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις συνάντησης των δυο μας, αφού τορπιλίζει την πάλη για την ενότητα του λαού πάνω από διαχωρισμούς δεξιάς και αριστεράς. Ζητήσαμε να τοποθετηθούν δημόσια εναντίον των γιορτών μίσους που επαναφέρουν τους διαχωρισμούς του εμφυλίου μέσα στο λαό. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό δεν έγινε, παρά τις προφορικές υποσχέσεις τους. Αντίθετα μάλιστα διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν με αριθμό Νο 60, ότι είναι το Ε.Πα.Μ. που επιλέγει «τον δρόμο του διχασμού και της αντιπαράθεσης» με βάση «προσωπικές επιδιώξεις και ξεπερασμένες ιδεολογικές διαχωριστικές αντιλήψεις στο περιθώριο». Κατ’ αυτούς λοιπόν, η ενότητα του λαού επιτυγχάνεται με εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα μίσους κατά των «κομμουνιστοσυμμοριτών» και πλέκοντας το εγκώμιο των δυνάμεων καταστολής του Δένδια.

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο κατόπιν των εξελίξεων αυτών διακόπτει άμεσα την οποιαδήποτε επαφή με τον «Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας», ο οποίος πέραν από την ασυνέπεια και αφερεγγυότητά του απέναντί μας, δείχνει να μην έχει το σθένος και τη δύναμη να κόψει τον ομφάλιο λώρο με χώρους που λειτουργούν ως ανεπίσημος βραχίονας του καθεστώτος κατοχής, που ουδεμία σχέση έχει με την ενότητα του λαού, αντίθετα αποδεικνύεται ότι επιδιώκουν τον διχασμό, στηριγμένο σε άρρωστες ιδεοληψίες που προέρχονται από την πιο σκοτεινή περίοδο της πρόσφατης ιστορίας μας και την οποία με κανένα τρόπο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί.

Εμείς σταθεροί και συνεπείς στις απόψεις και την πολιτική μας, δώσαμε κάθε ευκαιρία προκειμένου ο ΣΕΕ να ξεμπερδέψει μια και καλή με όλον αυτόν το συρφετό των χουντοπρακτόρων. Δεν τα κατάφερε και σύρεται από δαύτους, αν δεν είναι και ο ίδιος κατασκεύασμα και προκάλυμμά τους. Εκτός αυτού, αποκαλύπτει και μια πλήρη ανακολουθία με τον τίτλο που υποκριτικά επέλεξαν για τον πολιτικό τους φορέα. Εκτός κι αν με το «Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας», δεν εννοούν την ενότητα του έθνους, αλλά την ένωση των φασιστο-φιλοχουντικών θυλάκων που, με πρόσχημα την «εθνικοφροσύνη» τους, επέφεραν απανωτά πλήγματα κατά του έθνους. Αλλά έστω κι έτσι ξεκαθαρίζουν τα πράγματα για το ποιος είναι ποιος και τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί στο πλευρό του κατοχικού καθεστώτος, σε βάρος των συμφερόντων της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Αθήνα 30 Αυγούστου 2013
Η Πολιτική γραμματεία του Ε.Πα.Μ.

«Τύμπανα Πολέμου» - άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη

Με ένα πύρινο άρθρο του παρεμβαίνει στην επικαιρότητα ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Σε αυτό θυμάται στιχομυθίες με τον τότε πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιττεράν. Στο κείμενό του αναφέρεται στα χημικά και στους «αναγκαίους» πολέμους που χρειάζεται η Δύση για να συντηρήσει την Ανάπτυξη, όπως βέβαια εκείνη την εννοεί…
 
 

Τύμπανα Πολέμου

- Τα τύμπανα πολέμου ηχούν και πάλι στη Μέση Ανατολή.

Νέος στόχος η Συρία.

- Το έχουμε, νομίζω, πει. Κάθε τόσο πρέπει να γίνεται και ένας πόλεμος για να κρατηθεί το επίπεδο ζωής στις χώρες που στηρίζουν την κοινωνική τους ανάπτυξη στην εξαγωγή του μαύρου θανάτου. Κάποτε ο πρόεδρος Μιττεράν μου εκμυστηρεύθηκε ότι εάν δεν πουλήσουν όπλα, θα πέσει κάθετα το επίπεδο της ζωής στην Γαλλία. Και όταν λέμε «όπλα», πρόσθεσε, εννοούμε μεγάλα, χοντρά, ακριβά, όπως αεροπλάνα, υποβρύχια, τανκς, πυραύλους και φυσικά σφαίρες, εκατομμύρια σφαίρες.

- Και χημικά; τον ρώτησα, γιατί ήξερα.

- Αυτό δεν μπορώ να το πω, μου απάντησε με το γνωστό γαλατικό του ειρωνικό μειδίαμα. Αφού αυτός ο ίδιος είχε φροντίσει να σώσει τον γιο μου βάζοντάς τον στο μοναδικό στον κόσμο υπερσύγχρονο «διαστημικό» στρατιωτικό νοσοκομείο του Παρισιού που ήταν παράρτημα του εργαστηρίου παραγωγής χημικών, που τότε εφοδίαζαν τον Σαντάμ με αυτά, στον πόλεμο κατά του Ιράν. Τα χημικά εξόντωναν τους Ιρανούς και όσους δεν πέθαιναν «όπως θα έπρεπε» αλλά είχαν βαρειά εγκαύματα τους έφερναν σ’ αυτό το νοσοκομείο για να τους εξετάσουν βασικά οι επιστήμονες που έφτιαχναν τα χημικά και να διαπιστώνουν ποιο σφάλμα έκαναν στο κοκταίηλ των χημικών και έζησαν οι τραυματίες αυτοί ενώ κανονικά «έπρεπε» να πεθάνουν… Έτσι μ’ αυτόν τον «ανθρωπιστικό» τρόπο -γιατί παράλληλα οι γιατροί βελτίωναν τις μεθόδους θεραπείας εγκαυμάτων- οι χημικοί των εργαστηρίων του μαύρου θανάτου βελτίωναν τις επιδόσεις τους! Σκέφτομαι την ικανοποίηση των επιστημόνων θανάτου όπου γης από το τελευταίο τους κατόρθωμα, τα εκατοντάδες παιδάκια στη Συρία, για να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο ζωής ενός ακόμα προπύργιου της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης της Ασφάλειας και της Ειρήνης σε περιοχή με υπανάπτυκτους λαούς.

- Μ.Θ. Και γιατί, κύριε Πρόεδρε, αντί να πουλάτε θάνατο δεν φροντίζετε να πουλάτε ειρήνη; Αντί για σφαίρες τρόφιμα, αντί για πυραύλους ψυγεία, αντί για κανόνια αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, έπιπλα, σχολεία, βιβλία, ρούχα, αρώματα! Οι πόλεμοι δεν γίνονται μόνο για τα κέρδη;

- Φ. ΜΙΤ. Γίνονται για να παταχθεί η τρομοκρατία, οι εθνικισμοί, οι φανατισμοί

- Μ.Θ. Κι εσείς τι είσθε; Χωροφύλακες;

- Φ. ΜΙΤ. Ποιοι εμείς; Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίζει.

- Μ.Θ. Το λέτε σοβαρά; Αφού υπάρχουν χώρες που δεν συμφωνούν.

- Φ.ΜΙΤ. Τότε απευθυνόμαστε στον ΟΗΕ, στην πλειοψηφία των Εθνών.

- Μ.Θ. Κορέα, Βιετνάμ, Αφρική, Νότια Αμερική… Μόνο αυτοί οι λαοί είναι άτακτοι;
Υπανάπτυκτοι; Κακοί; Κι αυτό το λέτε αυτό εσείς, ένας Γάλλος που έζησε από πρώτο χέρι την καλωσύνη, την Ανάπτυξη και την Τάξη της Χιτλερικής Γερμανίας… Υπάρχει τάχα ένας λαός σε όλο τον υπανάπτυκτο κόσμο που να έχει φτάσει την βαρβαρότητα και την κτηνωδία στα επίπεδα αυτής της ευρωπαϊκής χώρας;
*

Ήταν τότε που φιλοξενούσα τον Πρόεδρο της Γαλλίας στο σπίτι μου στο Βραχάτι. Όπως ξέρετε, ποτέ δεν αναφέρθηκα στις προσωπικές μας συζητήσεις, γιατί έτσι έπρεπε να κάνω. Πέρασαν όμως πολλά χρόνια και πιστεύω ότι αυτά τα λόγια που αποκαλύπτω, δεν θίγουν τη μνήμη του μεγάλου φίλου.

Μου δίνουν όμως το έναυσμα για να προχωρήσω σε ορισμένες σκέψεις με αφορμή τους πολέμους που σχεδόν κάθε χρόνο κάνουν εδώ κι εκεί οι ίδιες πάντα χώρες: ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ισραήλ και η Γερμανία να ακολουθεί προσεκτικά. Τι το κοινό έχουν; Έχουν πολλά. Όμως εγώ θα αναφερθώ στο γεγονός ότι οι πολεμικές τους βιομηχανίες μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου άρχισαν να παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των παραγωγικών σχέσεων και δυνάμεων και επομένως και στους εθνικούς προϋπολογισμούς αυτών των κρατών, σε σημείο που, όπως το είπε κι ο Μιττεράν, να εξαρτάται το επίπεδο ζωής της χώρας από τα κέρδη της εξαγωγής του μαύρου θανάτου.

Όμως αυτή η τεράστια σημασία των πολεμικών βιομηχανιών στη ζωή ενός έθνους δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στα οικονομικά πλαίσια. Διότι διαβρώνει με πολλούς τρόπους ολόκληρη την κοινωνία. Και κυρίως ψυχολογικούς, ιδεολογικούς, πολιτικούς και φυσικά στρατιωτικούς. Τα εκατομμύρια εργάτες στις πολεμικές βιομηχανίες, οι οικογένειές τους, το κοινωνικό περιβάλλον στις μικρές πόλεις, όπου υπάρχουν πολεμικά εργοστάσια. Οι στρατιωτικοί που η ψυχολογία τους ανεβαίνει με το αίσθημα της δύναμης, της ανωτερότητας, της εθνικής ισχύος, της βίας που ξεπερνά τα όρια κάθε ελέγχου και γίνεται ανεξέλεγκτη, ατιμώρητη, κυριαρχική. Και φυσικά αυτή η αλλαγή της ψυχολογίας δεν περιορίζεται στους στρατιωτικούς αλλά διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και κυρίως στα ΜΜΕ και τους επιστήμονες. Επίσης τα οικονομικά οφέλη δεν περιορίζονται στους λίγους επί κεφαλής. Διαχέονται και αυτά σε όλη την κοινωνία. Όσο για τα κρατικά οφέλη, με τους φόρους πηγαίνουν προς τους κοινωνικούς τομείς της Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας και Έρευνας. Έτσι τελικά πίσω από κάθε δολλάριο και κάθε ευρώ του κάθε πολίτη υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των όπλων που κατασκευάζουν οι «πολιτισμένοι» για να εξοντώσουν τους «απολίτιστους», εισπράττοντας από τους θανάτους και τις καταστροφές τους κολοσσιαία κέρδη, ώστε να ζουν άνετα και πολιτισμένα και να δίνουν αφ’ υψηλού μαθήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες παρλαπίπες.

Συμπέρασμα: Από μια τέτοια κοινωνία αγρίων με γραβάτα, τι μπορεί κανείς να περιμένει; Η διαφορά μας εμάς των Ελλήνων από τους Ιρακινούς και τους Σύριους είναι γεωγραφικού χαρακτήρα, γιατί είμαστε πιο κοντά στα έθνη των «πολιτισμένων». Αν μας καίγανε ζωντανούς, όπως ετοιμάζονται να κάνουν τώρα με την Συρία, η οσμή των κρεάτων που καίγονται, ίσως έφτανε ως τη μύτη τους και αυτό είναι ενοχλητικό. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για υπανάπτυκτους που κατά λάθος έγιναν Ευρωπαίοι. Εξ ίσου κερδοφόροι. 40 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδισαν οι Γερμανοί από τη δική μας κρίση και από την κρίση των άλλων υπανάπτυκτων του Νότου…

Μίκης Θεοδωράκης
Αθήνα, 29.8.2013
 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ο Δ. Καζάκης στην εκπομπή ΤΕΤ@EΡΤ της ΝΕΤ τη Δευτέρα 26 Αυγούστο

Ο Γεν.Γραμ. του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης, στην εκπομπή ΤΕΤ@EΡΤ της υπό λειτουργική κατάληψη ΝΕΤ, στις 26 Αυγούστου 2013. Eπίσης προσκεκλημένοι οι Λεωνίδας Βατικιώτης, Γιάννης Τόλιος, Δημήτρης Τσαγκάρης. Μιλάνε για την ελληνική οικονομία στα χρόνια των μνημονίων.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΓΚΡΕΓΚ ΠΑΛΑΣΤ: «Η Ελλάδα είναι θύμα εγκλήματος»

«Με ρωτάτε εάν πρέπει να πηδήξετε έξω από ένα κτήριο που καίγεται; Ε, ναι λοιπόν, να πηδήξετε, γιατί θα καείτε. Και ο Ισημερινός σάς δείχνει το δρόμο... Γιατί το ευρώ έχει ήδη εγκαταλείψει την Ελλάδα. Πιστέψτε με, δεν θέλετε να είστε στην Ευρωζώνη», δηλώνει ο Γκρεγκ Πάλαστ, που μιλά αποκλειστικά στην «Κ.Ε.» για τη νέα διεθνή οικονομική τάξη, η οποία χρησιμοποίησε επιτυχώς το κοινό νόμισμα για να αλώσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και να κάνει τους πλουσίους πλουσιότερους. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος-ερευνητής, με αποκλειστικά ρεπορτάζ και έρευνες που προκαλούν τριγμούς, υποστηρίζει ότι οι λαοί που χρησιμοποιούν το ευρώ και υποφέρουν από τη λιτότητα είναι όλοι «Ελληνες».
* Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πιστεύει ότι πίσω από τα προγράμματα λιτότητας υπάρχει συνωμοσία εξόντωσης των Ελλήνων και του ελληνικού πολιτισμού. Τι δείχνουν οι έρευνές σας;
- Αυτή η πεποίθηση ή εντύπωση των Ελλήνων μεταφράζεται ψυχολογικά από τον Φρόιντ, που την αποκαλεί «υπεροψία της μικρής διαφοράς», δηλαδή την τάση των ανθρώπων να πιστεύουν ότι είναι ξεχωριστοί και γι' αυτό καταδιώκονται. Αυτή η θεωρία όμως είναι ανόητη. Εχω μια άλλη: όλοι όσοι χρησιμοποιούν το ευρώ είναι «Ελληνες». Είναι, δηλαδή, στόχοι της οικονομικής κατάρρευσης. Ολα τα κράτη που υποφέρουν υπό τη διοίκηση των φανατικών της λιτότητας κυβερνήσεων είναι «Ελλάδες» - όπως και οι ιδιοκτησίες τους... Είναι προγραμματισμένο να κλαπούν μέσω της ιδιωτικοποίησης. Δεν υπάρχει τίποτε ιδιαίτερο στις κακοποιήσεις που ζει η ελληνική οικονομία, ούτε και στο έγκλημα που διαπράττεται στην Ελλάδα. Απλώς είστε ο πρώτος στόχος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση - μια μικρή, ευάλωτη χώρα με ελκυστικά «περιουσιακά στοιχεία» για... κλοπή.

Ρατσισμός
* Υποστηρίζετε ότι η Ελλάδα είναι η σκηνή ενός εγκλήματος, ποιος όμως είναι ο δολοφόνος;
- Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι Ελληνες παρουσιάζονται ως τεμπέληδες που πίνουν ούζο στον ήλιο, δανείζονται πάρα πολλά και δουλεύουν πολύ λίγο. Γι' αυτό και η οικονομία τους κατέρρευσε. Πόσο λάθος ισχυρισμός... Στοιχεία από τον ΟΟΣΑ (από το 2000 έως το 2012), τα οποία και χρησιμοποιώ στο άρθρο μου στο περιοδικό VICE, με τίτλο «My Big Fat Greek Minister», αποδεικνύουν ότι οι Ελληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 619 ώρες το χρόνο περισσότερες από τους Γερμανούς, τους Αγγλους και τους Αμερικανούς. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι Ελληνες ηγέτες συμφωνούν με αυτή τη ρατσιστική προσέγγιση, που προωθείται από την «ισχυρή γερμανική φυλή». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος...

Η αλήθεια όμως είναι μία: η Ελλάδα είναι θύμα εγκλήματος που διαπράχθηκε σε δύο πράξεις. Η πρώτη πράξη ξεκίνησε όταν η διεθνής οικονομική τάξη αποφάσισε την «εφεύρεση» του ευρώ ως οχήματος για την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών θεωριών των Τόμας Φρίντμαν, Μίλτον Φρίντμαν, Τζόσεφ Σούμπετερ και του Ρόμπερτ Μούντελ, που πίστευαν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου μέσω της «δημιουργικής καταστροφής». Μέχρι τώρα βλέπουμε μόνο την καταστροφή. Στην Ελλάδα, η πρώτη πράξη του εγκλήματος ξεκίνησε το 2002 με τα κρυφά παιχνίδια παραγώγων συναλλάγματος, που έπαιξαν τα δύο μεγάλα κόμματα με τη συνεργασία της Goldman Sachs, μια τρελή ταχυδακτυλουργία ώστε οι ελληνικές κυβερνήσεις να προσποιηθούν ότι το έλλειμμα της χώρας δεν ξεπερνούσε το 3% του ΑΕΠ.

«Το Ορνεο»
Η δεύτερη πράξη του οικονομικού εγκλήματος, που αποτελείωσε την Ελλάδα, ήταν η επίθεση που δέχθηκε το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας από τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Πολ Σίνγκερ, τον άνθρωπο που είναι γνωστός ως «Το Ορνεο», γιατί παρουσιάζεται σε χώρες με προβληματικές οικονομίες, αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα σε εξευτελιστική τιμή και μέσω δικαστικών προσφυγών απαιτεί την αποπληρωμή τους στο ακέραιο.

* Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση ως κινητήριο μοχλό της ανάκαμψης. Καθώς έχετε εξετάσει τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης στη Λατινική Αμερική, στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως ή κι άλλο τούνελ;
- Οταν ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγος Τζο Στίγκλιτς ήταν επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, μου είπε ότι άλλαξε τον όρο «ιδιωτικοποίηση» σε «μιζο-ποίηση». Οι ιδιωτικοποιήσεις, μου είχε πει ο Στίγκλιτς, σχετίζονται απόλυτα με δωροδοκίες, πληρωμές σε πολιτικούς, σε μεσάζοντες και στους συνεργάτες τους. Η ιδιωτικοποίηση «πουλιέται» στο λαό ως το μέσο σωτηρίας. Ομως η αλήθεια είναι άλλη.

Για παράδειγμα: Εάν πουλήσετε τη δημόσια εταιρεία ύδρευσης, πάλι θα χρειάζεστε νερό. Τώρα, όμως, θα πρέπει να πληρώνετε ιδιοκτήτες που χρεώνουν περισσότερο. Ακόμη και εάν οι νέοι ιδιοκτήτες είναι τίμιοι, δεν μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα. Το ΔΝΤ εξανάγκασε την Αργεντινή να πουλήσει το σύστημα ύδρευσης του Μπουένος Αϊρες στην Enron. Η Enron αύξησε τις τιμές στο νερό κατά 400% και στη συνέχεια, επειδή μειώθηκε κατακόρυφα το προσωπικό (κίνηση εξορθολογισμού, όπως την αποκάλεσε), το νερό μολύνθηκε και μετά η παροχή διακόπηκε. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται σε ιδιωτικοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν έχω βρει καμία εξαίρεση.

Τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, με τον μεγιστάνα Μπόμπολα να έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος στη συμφωνία, μυρίζουν όπως μια... τυπική συμφωνία ιδιωτικοποίησης. Ο εταίρος του Μπόμπολα, η καναδική Eldorado Gold, ανήκει στις εταιρείες που ελέγχουν την αγορά χρυσού διεθνώς. Η συνήθης πρακτική τους είναι να περιμένουν μέχρι να βρεθεί κάποια χώρα σε πολύ αδύναμη θέση, έτσι ώστε να αναγκαστεί να δώσει τον χρυσό της σε εξευτελιστική τιμή. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Κανένας δεν αποκτά μεταλλεία χωρίς να δωροδοκήσει. Δεν ιδιωτικοποιούν, σας κλέβουν τον χρυσό!

Οι πλούσιοι πλουσιότεροι
* Η τρόικα και βλέπει τις επιπτώσεις του προγράμματός της στην Ελλάδα και έχει παραδεχθεί «λάθη» της. Γιατί, λοιπόν, δεν διαφοροποιείται η πολιτική της;
- Δεν είμαστε αντιμέτωποι με πολιτικές που είναι σωστές ή λάθος. Είμαστε αντιμέτωποι με πολιτικές που έχουν μοναδικό στόχο να κάνουν ακόμη πιο πλούσιους αυτούς που είναι ήδη πλουσιότεροι από σένα και μένα. Η πολιτική αυτή δεν θα αλλάξει όσο δημιουργούνται υπερκέρδη για τον κ. Μπόμπολα, τον Αμερικανό μεγιστάνα Πολ Σίνγκερ, και όσο υπάρχουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αγοράσουν οι Γερμανοί.

* Υιοθετεί η Ευρώπη ολοένα και περισσότερο δύο ταχύτητες: φτωχός Νότος, πλούσιος Βορράς; Ποιος είναι ο ρόλος της Γερμανίας στη δράση του ΔΝΤ;
- Είχα μια ασύλληπτη συζήτηση με τον συνάδελφο οικονομολόγο Ρόμπερτ Μούντελ, τον «πατέρα» του ευρώ. Μου ξεκαθάρισε ότι το ευρώ δεν δημιουργήθηκε ως ισχυρό νόμισμα για να βοηθήσει την Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, αλλά για να καταστρέψει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, ξεκινώντας με τη διάλυση των συνδικάτων, καθώς και για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Η ιδέα του ευρώ -μου είπε- είναι να «πάρουμε την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική από τα Κοινοβούλια», περιορίζοντας δηλαδή το δημοκρατικό έλεγχο στα οικονομικά προϊόντα. Αυτή η πορεία επέτρεψε στη... φιλελευθεροποίηση να αποτελεί σήμερα το μόνο οικονομικό εργαλείο. Εκτίμησα την ειλικρίνειά του. Ως οικονομολόγος ο Μούντελ δεν είχε τη δύναμη να εφαρμόσει την αρρωστημένη φαντασίωσή του. Γι' αυτό χρειαζόταν μια ελίτ, ενισχυμένη από τη Γερμανία, για να προσελκύσει τα ευρωπαϊκά κράτη σε αυτή τη νομισματική παγίδα.

Μπορεί να μιλάω για νέα γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι ο μέσος Γερμανός δεν επωφελείται από την κατάσταση της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των άλλων στοχοποιημένων κρατών. Ο πραγματικός μισθός του μέσου Γερμανού επίσης πέφτει. Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη αντέχει και θα αντέξει δύο ταχύτητες. Είναι αλήθεια ότι η Σουηδία, η Ολλανδία και η Γερμανία, που θα έπρεπε να έχουν τη δική τους νομισματική ένωση, επωφελούνται από την «τεχνητά» υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ στο Νότο. Ομως, πρέπει να καταλάβουμε ότι η καταστροφή του Νότου τελικά θα πληγώσει και τον Βορρά. Οι μισθοί στη Γερμανία συνεχίζουν να πέφτουν, η Γαλλία αιμορραγεί και η Αγγλία αυτοπληγώνεται με την εφαρμογή ενός ανόητου προγράμματος λιτότητας.

* Γράφετε στα άρθρα σας ότι δεν καταλαβαίνετε γιατί οι Ελληνες αφήνουν τον εαυτό τους να πεθάνει. Ποια είναι η εναλλακτική;
- Πραγματικά είναι τρελό! Καταλαβαίνω την κούραση και την απογοήτευση και ότι μερικοί άνθρωποι κυριολεκτικά πεινάνε, αισθάνονται αβοήθητοι και απελπισμένοι. Αλλά δεν πρέπει να τα παρατήσετε. Η εναλλακτική για την Ελλάδα είναι... ο Ισημερινός. Ο πρόεδρός του Ραφαέλ Κορέα, καθηγητής Οικονομικών, είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος και μορφωμένος για να πέφτει θύμα και να γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας από οικονομικές βλακείες. Είπε στα όρνεα, στο ΔΝΤ, στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας και στα υπόλοιπα αρπακτικά της οικονομίας να πάνε στο διάολο. Το τραγούδι που χρησιμοποίησε στην προεκλογική του εκστρατεία «We're not gonna take it anymore» τα λέει όλα.

Ο Κορέα αρνήθηκε να πληρώσει τα αρπακτικά που έχουν το ξένο χρέος. Υποστηρίζει ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τους εγκληματίες-τραπεζίτες δεν αποτελούν ευθύνη του λαού του. Ο Κορέα απέρριψε κατηγορηματικά τα παρανοϊκά προγράμματα λιτότητας του ΔΝΤ. Αντιθέτως, αύξησε τον προϋπολογισμό του για την εκπαίδευση και την υγεία. Αρνήθηκε τα προγράμματα ιδιωτικοποίησης, γιατί δεν ήθελε να αφήσει κανέναν να κλέψει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας του. Καλωσόρισε στον Ισημερινό τους μετανάστες και τη διασπορά που είχε φύγει αναζητώντας καλύτερο μέλλον. Αντιμετώπισε απειλές δολοφονίας και απαγωγής, αλλά δεν έκανε πίσω, και τώρα ο Ισημερινός από την κρίση έχει εκτοξευθεί στην εκρηκτική ανάπτυξη. Γι' αυτό σας λέω, Ελληνες, σκεφτείτε ότι και οι ΗΠΑ «αποσκίρτησαν» από τον πρώτο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου -τη Βρετανική Αυτοκρατορία- και δεν κατέρρευσαν, επειδή ανακήρυξαν την οικονομική τους ανεξαρτησία.

8 βήματα
* Θεωρητικά ακούγεται βιώσιμο, πρακτικά όμως ποιος είναι ο δρόμος για την αντιστροφή του κλίματος στην Ελλάδα;
- Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, γιατί το ευρώ εγκατέλειψε την Ελλάδα. Είδαμε την Αργεντινή να εγκαταλείπει το αμερικανικό δολάριο και ο ουρανός παρέμεινε στη θέση του. Η Ελλάδα είναι ήδη κατεστραμμένη. Με ρωτάτε, δηλαδή, εάν είναι καλή ιδέα να πηδήξετε έξω από ένα κτήριο που καίγεται; Πραγματικά είναι λογικό να ανησυχείτε για το τι θα συμβεί όταν πηδήξετε, αλλά εάν μείνετε μέσα, θα καείτε ζωντανοί. Δυστυχώς, η Ελλάδα περίμενε πολύ και άργησε να κάνει την απόδραση, όμως ακόμη και τώρα είναι αναγκαίο να εγκαταλείψετε το ευρώ. Θα με ρωτήσετε πώς, το ξέρω και σας δίνω ένα ένα τα βήματα:

1. Γυρίστε στη δραχμή, ως μοναδικό επίσημο νόμισμα της Ελλάδας.

2. Ολα τα χρέη -κρατικά και μη- να αποπληρώνονται σε δραχμές, με ισοτιμία ένα προς ένα.

3. Η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν άμεσα όλο το ξένο χρέος σε αυτό το νόμισμα (δραχμή).

4. Εάν ξένοι πιστωτές, ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κινηθούν για να κατασχέσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, η ελληνική κυβέρνηση να κατασχέσει ξένα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, επιστρέφοντας την ιδιοκτησία της χώρας στους Ελληνες.

5. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, πριν από την αλλαγή (νομίσματος), προχωρήστε σε εμπορικές συμφωνίες ανταλλαγής προϊόντων με τη Βραζιλία, το Βιετνάμ και άλλες ισχυρές οικονομίες που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαντούρο, και είμαι σίγουρος ότι ενδιαφέρεται για πετρελαϊκές συμφωνίες με την Ελλάδα.

6. Προετοιμαστείτε για αναταραχές, που θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες. Ομως, καθώς η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή τέσσερα χρόνια τώρα, έχετε την εμπειρία για να το αντιμετωπίσετε.

7. Προετοιμαστείτε για την οικονομική ανάπτυξη που θα ακολουθήσει.

8. Προετοιμαστείτε, γιατί η τρόικα θα σας παρακαλά για νέα συμφωνία. Εξετάστε την με ψυχραιμία και λογική και ενεργήστε με τόλμη.

* Ζούμε σε... δημοκρατία σε τιμή ευκαιρίας; Κατά τη διάρκεια του 2012, με εξαίρεση την Αραβική Ανοιξη, αναλυτές εκτιμούσαν (λανθασμένα, όπως αποδεικνύεται τώρα) ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι λαϊκές εξεγέρσεις έχουν πεθάνει. Πιστεύετε ότι θα συνεχίσουν μέχρι να εφευρεθεί εκ νέου η ιδέα και η ουσία της πολιτικής;
- Δυστυχώς, η Αραβική Ανοιξη εξελίχθηκε σε Αραβικό Καλοκαίρι Διακοπών... Ολα τα έθνη που ζουν τον οικονομικό τρόμο της λιτότητας υποφέρουν, γιατί οι πληθυσμοί αισθάνονται ηττημένοι και αδύναμοι. Γι' αυτό και απαιτούνται χαρισματικοί ηγέτες. Οταν οι ηγέτες κάνουν τη διαφορά, όπως ο Κορέα, ο Τσάβες, η Κίρχνερ, οι λαοί και πάλι θα αισθανθούν δυνατοί.

Who is who


Συνδυάζοντας τις πτυχές του πολύπλευρου εαυτού του (οικονομολόγος, συγγραφέας, δημοσιογράφος-ερευνητής), ο Γκρεγκ Πάλαστ συνεργάζεται με τα πιο ισχυρά ειδησεογραφικά δίκτυα στον κόσμο, παρουσιάζοντας αποκλειστικά ερευνητικά ρεπορτάζ (κυρίως αποκαλύψεις στο χώρο της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας), που προκαλούν σεισμούς.

Γνωστός πολέμιος της εταιρικής διαφθοράς, της οικονομικής ελίτ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της κυβερνητικής αναλγησίας, ο Πάλαστ έγινε γνωστός στο ευρύ διεθνές κοινό με το βιβλίο του «The best Democracy money can buy» (κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο «Δημοκρατία σε τιμή ευκαιρίας», εκδ. «Σύγχρονοι Ορίζοντες»), στο οποίο -μεταξύ άλλων- αποκαλύπτει τη διαδικασία νοθείας με την οποία η οικογένεια Μπους κατάφερε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Καλιφόρνια, κερδίζοντας έτσι την προεδρία των ΗΠΑ.

Στο τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Vultures' Picnic» (θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το φθινόπωρο από τον εκδοτικό οίκο «Λιβάνης», με τίτλο «Το πικνίκ των ορνέων»), ο Πάλαστ επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα: το ρόλο των πολυεθνικών εταιρειών και οργανισμών στον έλεγχο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η έρευνά του για το «Πικνίκ των ορνέων» τον έφερε στην Ελλάδα, η οποία -όπως υποστηρίζει- μετατράπηκε σε τόπο... εγκλήματος, λόγω της δράσης της Goldman Sachs, αλλά και της στάσης της Ευρωζώνης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΚΡΕΓΚ ΠΑΛΑΣΤ (δημοσιογράφος-ερευνητής, οικονομολόγος, συγγραφέας) στην ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ για την Ελευθεροτυπία

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Τώρα εξηγούνται όλα για τον Χίτλερ…



Σύμφωνα με επιστολές του προσωπικού του παθολόγου Theodor Morell, που φέρνει στο φως το περιοδικό «National Geographic,» ο Αδόλφος Χίτλερ για να αντιμετωπίσει τα ουκ ολίγα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, λάμβανε καθημερινώς ένα κοκτέιλ φαρμάκων. 

Μανιοκαταθλιπτικός, με Πάρκινσον, παραμορφωμένα γεννητικά όργανα και
χωρίς λίμπιντο, με χρόνιο έκζεμα και προβλήματα εντέρου, αλλά και ηπατίτιδα, ο «Φίρερ» αναγκαζόταν να καταναλώνει περισσότερα από ογδόντα διαφορετικά φάρμακα την ημέρα, καθώς και κοκαΐνη, γεγονός που επιδείνωνε τη μανιοκατάθλιψη, τη διπολική διαταραχή και τη νοσοφοβία του. 

Ο Χίτλερ, μάλιστα, πριν από τα ραντεβού του με την Εύα Μπράουν υποβαλλόταν σε ενέσεις τεστοστερόνης από τον Morell. 

Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας

«ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ….»

kartesios240813
Τι καλοί οι τραπεζίτες! Και πόσο παρεξηγημένοι! Όχι, δε θέλουν να γίνουν κατασχέσεις σπιτιών. Θέλουν το καλό μας. Θέλουν τόσο πολύ το δικό μας καλό που προειδοποιούν πως αν δεν γίνει κάτι θα πλακώσουν οι «ξένοι γύπες των distress funds, που καραδοκούν για να κερδοσκοπήσουν, με υποτιμημένα δάνεια ακινήτων».

Αυτό που δε μας εξηγούν είναι γιατί «φοβούνται» τα distress funds; Δε μπορούν να έρθουν μόνα τους. Κάποιος πρέπει να τα καλέσει, να διαπραγματευτεί μαζί τους, να πουλήσει τα δάνεια στο 30% της αξίας τους κι ύστερα να αρχίσουν τα distress funds το ξεκλήρισμα των δανειοληπτών.

Αυτός ο «κάποιος» που θα καλέσει τα distress funds είναι οι τραπεζίτες και μόνο αυτοί. Άρα, πώς μας απειλούν ότι θα πλακώσουν τα ξένα κοράκια για ν’ αρπάξουν το φαγητό από το στόμα των ελληνικών κορακιών; Αν δεν θέλουν οι τράπεζες να ξεπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια, δεν τα ξεπουλάνε. Τόσο απλό.

Μάλιστα, οι τραπεζίτες αντί να φοβούνται ότι θα υποχρεωθούν να ξεπουλήσουν στα distress funds τα κόκκινα δάνεια στο 30% της αξίας τους, θα μπορούσαν να τα πουλήσουν στο 35% της αξίας στους ίδιους τους δανειολήπτες. Γιατί, λοιπόν, απειλούν με τα distress funds και δεν προτιμούν να «κουρέψουν» τα δάνεια στους δανειολήπτες;

Μα επειδή οι τράπεζες φοβούνται πως αν «κουρέψουν» τα κόκκινα δάνεια στους δανειολήπτες, τότε ακόμη και όσοι απέμειναν να κάνουν το σκατό τους παξιμάδι για να πληρώνουν τις δόσεις τους, αμέσως θα σταματήσουν να πληρώνουν και θα απαιτήσουν να κουρευτούν και τα δικά τους, αφού πρώτα τα αφήσουν να κοκκινίσουν.

Από την άλλη, αν αρχίσουν αύριο οι κατασχέσεις ακόμη και μόλις 20.000 κατοικιών, τι να τα κάνουν οι τράπεζες; Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να τα βγάλουν σε πλειστηριασμό. Ποιος θα φυλάει όλη αυτή την περίοδο τα σπίτια; Η αστυνομία; Ας μη λέμε χαζά. Τα σπίτια δεν είναι αυτοκίνητα να τα μαζέψεις όλα σε μία μάντρα.

Θα χρειαστεί να νοικιαστούν εταιρείες security σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άρα κι άλλο κόστος. Σε αντίθετη περίπτωση, τα κατασχεμένα σπίτια θα λεηλατηθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα κι όποιος τα αγοράσει θα πρέπει να επενδύσει ένα σκασμό λεφτά για να τα ξανακάνει σπίτια. Δεύτερον, στην περίπτωση που θα κατασχεθεί διαμέρισμα, είναι πολύ πιθανόν ο ιδιοκτήτης του να αφήσει όρθιους μόνο τους τέσσερις βασικούς τοίχους πριν παραδώσει τα κλειδιά στον κλητήρα,  ενώ αν πρόκειται για μονοκατοικία ο κλητήρας θα παραλάβει μπάζα κι ένα οικόπεδο. Ποιος θα αφήσει να του πάρουν όρθιο το σπίτι του;

Οι φίλοι μας οι τραπεζίτες φοβούνται και κάτι ακόμη. Τρέμουν μια μεγάλη πτώση των τιμών των ακινήτων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε αυτός που πήρε στεγαστικό αξίας 200.000 ευρώ και πληρώνει τις δόσεις του, θα σταματήσει αμέσως να τις πληρώνει, θα αγοράσει το διπλανό νεόκτιστο σπίτι στα 150.000 ευρώ και χαρούμενος θα πάει στην τράπεζα να παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού που αγόρασε με το δάνειο.

Οι τραπεζίτες, λοιπόν, ως πολύ καλοί άνθρωποι που είναι και, κυρίως, φίλοι μας δεν τα θέλουν όλα αυτά τα μπερδέματα. Θα προτιμούσαν μία ακόμη «ενίσχυση» κάποιων δισ. από το Κράτος, δηλαδή από εμάς, ώστε να συμμετέχουν και αυτοί «στην αποφυγή της κοινωνικής αναταραχής». Όσα όμως και να πάρουν, το σπίτι που αγοράστηκε με δάνειο θα παραμένει υπό την απειλή της κατάσχεσης. Οι τράπεζες πάντα από τη δήθεν ζημιά τους βγάζουν κέρδος. Αιώνες τώρα συμβαίνει αυτό.

Εδώ, όμως, τώρα μπλέκονται τα πράγματα επειδή τα χρήματα με τα οποία διασώζονται οι τράπεζες είναι «δανεικά» και οι «δανειστές» θέλουν επίσης να εξασφαλίσουν τα υπερκέρδη τους. Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες της Ελλάδας βρίσκονται κατ’ ευφημισμόν σε ελληνικά χέρια. Ουσιαστικά βρίσκονται ήδη στα χέρια των «δανειστών» ενώ τυπικά θα βρεθούν μόλις εξαγοραστούν επίσημα.

Οι ξένοι «δανειστές», λοιπόν, θέλουν και σπίτια να κατασχεθούν στην Ελλάδα τα οποία θα διαχειριστούν οι κολοσσοί real estate που διαθέτουν, όμως θέλουν και να βολέψουν τα  distress funds που οι ίδιοι διαθέτουν. Κι εδώ γίνεται το μεγάλο πανηγύρι που όμοιό του δεν έχει υπάρξει ποτέ.

Η Ελλάδα δανείζεται τεράστια ποσά για να σώσει τις τράπεζες, οι οποίες τράπεζες ήδη βρίσκονται στα χέρια των «δανειστών». Εν ολίγοις, εμείς δανειζόμαστε για να διασώσουμε την περιουσία των «δανειστών». Στους «δανειστές», επίσης, θα επιστρέψουμε τα δάνεια που πήραμε για να διασώσουμε την περιουσία τους. Ταυτόχρονα, θα έχουμε παραδώσει στα χέρια των distress funds που ανήκουν στους «δανειστές», τη μοίρα όλων των δανειοληπτών που δε μπορούν να ξεχρεώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, ενώ οι κολοσσοί των real estates των ίδιων των «δανειστών» θα έχουν στα χέρια τους δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα για να πουλήσουν στη διεθνή αγορά.

Η εικόνα είναι απλή. Δεν δανειστήκαμε τίποτα. Έχουμε χαρίσει ρευστό, γη και ανθρώπους στους υποτιθέμενους δανειστές μας. Δεν σώσαμε τίποτα. Απλώς εξυπηρετήσαμε τους υποτιθέμενους δανειστές μας και τους βοηθήσαμε να αυξήσουν τα κέρδη τους χωρίς κανένα δικό τους ρίσκο. Με μηδενικό κόστος!

Μπορεί να υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στο όλο θέμα. Λεπτομέρειες που μόνο σκοπό έχουν να μας μπερδέψουν και να μας βάζουν να χανόμαστε σε ερωτήματα τύπου «είναι χειρότερος ο Στουρνάρας ή οι τραπεζίτες;». Δεν έχουν κανένα νόημα τέτοιες ερωτήσεις, διότι δεν υπάρχει απάντηση. Όλοι εξυπηρέτησαν το ίδιο πλιάτσικο. Όλοι συμμετέχουν στην ίδια συμμορία. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει κι οτιδήποτε άλλο διαρρέεται είναι απλώς η στάχτη της καμένης γης στα μάτια μας.

Πηγή: ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ο Καλαματιανός που επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ - Επικεφαλής του ΕΠΑΜ
συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο

Γέννημα θρέμμα Καλαματιανός ο Δημήτρης Καζάκης, επικεφαλής του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ). Επιμένει ότι σωτηρία για το λαό και τη χώρα δεν υπάρχει όσο παραμένουμε στην ευρωζώνη. Είναι, άλλωστε, από τους πρώτους που τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Προσθέτει, όμως, ότι ταυτόχρονα με την έξοδο από το ευρώ η χώρα πρέπει να αποκτήσει νέο Σύνταγμα και ο λαός να επιβάλλει την εφαρμογή της αυθεντικής δημοκρατίας, με άμεσα ανακλητούς εκπροσώπους των πολιτών και με υποχρεωτική λογοδοσία.

Ο Δημήτρης Καζάκης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλάει για τους δεσμούς του με την Καλαμάτα, παρουσιάζει τις βασικές θέσεις του ΕΠΑΜ, υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση και πως τη λύση μπορεί να δώσει μόνο ο λαός…


-Η συγκυβέρνηση και τα κανάλια λένε ότι έρχεται η ανάκαμψη. Εσείς βλέπετε δείγματα ανάκαμψης;
Εμείς βλέπουμε δείγματα διάλυσης του πολιτικού συστήματος, το οποίο προσπαθεί να αρπαχτεί από οπουδήποτε. Αυτή τη στιγμή τα κόμματα του κοινοβουλίου, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, καταρρέουν, διότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους πολίτες. Οπότε, τι κάνουν; Προσπαθούν να οικοδομήσουν πελατειακές σχέσεις με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου.
Η αλήθεια είναι ότι η ευρωζώνη βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση, οπότε οι επιτροπές και οι αξιωματούχοι της, μαζί με την τρόικα, γίνονται πολύ πιο αδίστακτοι και στις προτάσεις πολιτικής, αλλά και στην εφαρμογή της.
Αυτό που έκαναν στην Κύπρο είναι εντυπωσιακό. Προκάλεσαν τη συντριβή μιας ολόκληρης χώρας μέσα σε ένα μερόνυχτο. Και φυσικά, κάτι ανάλογο μπορούμε να περιμένουμε και εμείς στην Ελλάδα. Αν διαλύσανε με τέτοιον τρόπο μια οικονομία που ήταν από τις πιο εύρωστες της ευρωζώνης, καταλαβαίνετε τι έχουν να κάνουν με εμάς.

-Δηλαδή, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Έλληνες πολιτικοί δε μας λένε την αλήθεια;
Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ευρωζώνη είναι ένα λίκνο της αγοράς πολιτικού προσωπικού. Διότι δεν είναι μόνο το δικό μας πολιτικό προσωπικό που πούλησε τη χώρα και το λαό μπιρ παρά. Το είδαμε αυτό να συμβαίνει και στην Κύπρο.
Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι ότι πρέπει να έχουμε μια αντιμετώπιση το ταχύτερο δυνατό. Πρέπει ο λαϊκός παράγοντας, ο μόνος παράγοντας που μπορεί να μας βγάλει από αυτή την κρίση, να αντιδράσει. Αλλιώς βλέπω δραματικές εξελίξεις για τη χώρα.

-Η πρόταση του ΕΠΑΜ ποια είναι;
Εμείς από την αρχή έχουμε προτείνει τρεις βασικές θέσεις για μια καινούργια αφετηρία και μια διαφορετική πορεία.
Πρώτα πρώτα λέμε ότι το μοναδικό πράγμα στο οποίο έχει δίκιο το υπάρχον καθεστώς και το πολιτικό του προσωπικό είναι ότι εντός ευρώ δεν μπορείς να έχεις άλλη επιλογή. Με το ευρώ δεν μπορείς να εφαρμόσεις μια άλλη πολιτική για την αναδιανομή εισοδήματος και τη μείωση των χρεών, διότι ζούμε σε καθεστώς τραπεζοκρατίας και καρτέλ.
Άρα, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε; Το πρώτο είναι να διαγράψουμε μονομερώς τα χρέη, αφήνοντας τις τράπεζες –στις οποίες τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δώσει 360 δισεκατομμύρια- να χρεοκοπήσουν. Αυτό δε θα προκαλέσει τη χρεοκοπία του κράτους, όπως λένε, αλλά των δανειστών του.
Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανακοινώσουμε την έξοδό μας από την ευρωζώνη, με σκοπό την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Για να μπούμε σε εθνικό νόμισμα χρειάζονται έξι ως οκτώ μήνες.
Το τρίτο που χρειάζεται είναι δημοκρατία. Να φτιάξουμε ένα πολιτικό και πολιτειακό καθεστώς, όπου θα μετράει η ψήφος και δε θα είναι λευκή επιταγή στα χέρια όποιου εκλέγεται ώστε να κάνει ό,τι του καπνίσει εναντίον του λαού.

-Εάν γίνουν αυτά που λέτε θα έχουμε να φάμε, θα έχουμε φάρμακα, θα μας δίνουν πετρέλαιο;
Τότε θα έχουμε να φάμε, διότι πολύ απλά θα μπορείς να χρηματοδοτήσεις χωρίς χρέος την οικονομία σου. Αυτό είναι το θεμελιώδες που κάνεις όταν έχεις οικονομική δυσπραγία, προσπαθείς να χρηματοδοτήσεις την οικονομία σου χωρίς να συσσωρεύεις χρέος. Αυτή τη στιγμή και αδυναμία χρηματοδότησης έχουμε και τεράστια χρέη συσσωρεύονται.
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να χρηματοδοτήσεις χωρίς χρέος την οικονομία σου, το εθνικό νόμισμα.

-Μα πώς θα συνεχίσει ο Γερμανός να σου δίνει ιατρικά μηχανήματα, για παράδειγμα, εάν διαγράψεις μονομερώς το χρέος σου προς αυτόν;
Κατ’ αρχήν, δε χρειάζεται να αγοράζεις ιατρικά μηχανήματα από το Γερμανό. Μπορείς να τα παίρνεις από οπουδήποτε αλλού, αρκεί το κράτος να κλείσει μια συμφέρουσα συμφωνία. Αυτό μπορεί γίνει ανά πάσα στιγμή. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή κανιβαλίζει χώρες, το ίδιο κάνει και με την Ελλάδα. Ή θα το υποστούμε ή θα το αποτινάξουμε.
-Βασική προϋπόθεση για μια νέα κατεύθυνση είπατε ότι είναι η δημοκρατία. Δημοκρατία, κοινοβουλευτική, δεν είναι αυτό που έχουμε;
Δεν υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου παραπαίει, για να μην πω ότι εξωθείται σε απόγνωση.

-Προτείνετε ένα άλλο πολιτικό σύστημα δηλαδή;
Ναι. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση, όπου ο ίδιος ο λαός, αυτοπροσώπως όπως λένε οι νομοδιδάσκαλοι, να φτιάξει ένα νέο Σύνταγμα. Το νέο Σύνταγμα αυτό θα πρέπει να κατοχυρώνει τις ελευθερίες του λαού, αυτές που έχουν καταπατηθεί όλο αυτό το διάστημα και ταυτόχρονα να βάλει νέες δικλείδες ασφαλείας, ούτως ώστε να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε να τις καταπατά.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να φτιάξουμε μια δημοκρατία στην οποία να υπάρχει το δικαίωμα της ανακλητότητας. Όταν ψηφίζουμε κάποιον και διαπιστωθεί ότι δε μας κάνει, να μπορούμε να τον καλέσουμε πίσω, χωρίς να περιμένουμε να ξανάρθουν οι εκλογές και να ολοκληρωθεί η καταστροφή. Θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική λογοδοσία, να μας εξηγούν οι πολιτικοί τι κάνουν, γιατί ψηφίζουν το ένα ή το άλλο. Αυτή είναι η αυθεντική δημοκρατία και όχι αυτό που κάνουν σήμερα οι πολιτικοί, που εμφανίζονται στο λαό μόνο μέσα από τα προστατευόμενα τηλεοπτικά πάνελ.

-Υπάρχει κάποιο κόμμα με το οποίο το ΕΠΑΜ να βρίσκεται κοντά ως προς τις πολιτικές του θέσεις;
Αυτή τη στιγμή όχι. Δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είναι κοντά στις θέσεις του ΕΠΑΜ, με εξαίρεση κινήματα βάσης, δηλαδή πρωτοβουλίες πολιτών όπως το Κίνημα δεν Πληρώνω.
Ο λόγος που δεν είμαστε κοντά δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ζητούν διαγραφή του χρέους. Εμάς δε μας ενδιαφέρει μόνο αυτό, μας ενδιαφέρει και η διαδικασία επιβολής του. Η επιδίωξή μας είναι να ενωθεί ο λαός και να επιβάλλει αυτός τη διαγραφή του χρέους και όχι κάποιος κόκκινος, πράσινος, κίτρινος, μπλε πατερούλης στο όνομα του λαού.

-Ο λαός, όμως, δε φαίνεται να κινητοποιείται…
Η δική μας προσπάθεια, πάντως, αυτή είναι…

-Είστε αισιόδοξος ότι θα κινητοποιηθεί ο λαός;
Εγώ πιστεύω ότι δεν έχει και άλλη επιλογή ο λαός. Αργά η γρήγορα θα αντιδράσει. Εμείς δουλεύουμε, ώστε αυτή η αντίδραση να είναι οργανωμένη, συντεταγμένη και με συγκεκριμένο στόχο. Διαφορετικά, θα είναι αντίδραση βίαιης απόγνωσης, που μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολύ άσχημα αποτελέσματα.

-Για το φασισμό και το ρατσισμό στην Ελλάδα τι άποψη έχετε;
Εμείς παλεύουμε για τη δημοκρατία και, άρα, δεν μπορούμε να έχουμε καμία σχέση με οποιαδήποτε φασιστική οργάνωση. Αλλά ο βασικός φασισμός είναι αυτό που συμβαίνει στις μέρες. Με το έτσι γουστάρω, με μία μονοκονδυλιά, έχουν διαγραφτεί κατακτήσεις αιώνων του ανθρώπινου πολιτισμού και της δημοκρατίας. Έχουμε ξαναγυρίσει στη νεοφεουδαρχία του μεσαίωνα. Στην ευρωζώνη οικοδομείται απολυταρχία. Αυτός είναι ο φασισμός ο σημερινός.
Βεβαίως, για να μπορούν να πλασάρονται ως δημοκράτες αυτοί που εκταμιεύουν το φασισμό στην καθημερινή τους πολιτική πρακτική, χρειάζονται και κόμματα σαν τη Χρυσή Αυγή.
Γι’ αυτό την έχουν τη Χρυσή Αυγή, για να σου λένε «αυτοί είναι φασίστες και εμείς είμαστε δημοκράτες».

-Συμφωνείτε με τη θέση ότι η Χρυσή Αυγή είναι στήριγμα του συστήματος δηλαδή;
Απόλυτα. Η Χρυσή Αυγή έχει εκτραφεί, έχει ενισχυθεί, έχει χρηματοδοτηθεί αδρά από αυτή την ιστορία και, φυσικά, την καλύπτουν. Είναι, για παράδειγμα, τυχαίο το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος αθωώθηκε από το δικαστήριο για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα; Οποιονδήποτε άλλο πολίτη κανονικά θα τον είχανε χώσει μέσα…

-Οι δεσμοί σας με την Καλαμάτα ποιοι είναι;
Είμαι γέννημα- θρέμμα Καλαματιανός. Έχω κάνει μέχρι την Α’ Δημοτικού εδώ. Οι γονείς μου αναγκάστηκαν να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες, φύγαμε από την Καλαμάτα για την Αθήνα, για να βρουν δουλειά.
Εκείνη η εποχή μοιάζει πολύ με τη σημερινή. Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά: Τότε δούλευες, σκοτωνόσουν, πάλευες, αλλά αργά και βασανιστικά έβλεπες να έρχεται μια καλύτερη μέρα. Τώρα δουλεύεις, σκοτώνεσαι, πεθαίνεις, αιμορραγείς, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει συνέχεια.

Flash της Μεσσηνίας, ΤΕΥΧΟΣ 287-288 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.ΠΑ.Μ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


Τοπικός πυρήνας Θήρας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με τη γενική διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη

(Σημείωση: στις 18/08/2013, ειδησεογραφικό site www.santonews.com της Σαντορίνης ανέβασε δήθεν ανακοίνωση του ΕΠΑΜ, χρησιμοποιώντας το σήμα του ΕΠΑΜ, σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ.  Φυσικά επικοινωνήσαμε με το www.santonews.com, τους επισημάναμε το λάθος τους και απέσυραν την ανακοίνωση. Το ΕΠΑΜ Θήρας όταν βγάζει ανακοινώσεις δε συνηθίζει να βγάζει ανούσια πολιτικά κείμενα απλώς και μόνο για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του, ούτε να κάνει μια στείρα κριτική στη κυβέρνηση προκειμένου να ετοιμαστεί για επικείμενες δημοτικές εκλογές.)

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι, αν και δε πήραμε θέση για το ζήτημα της ΔΕΗ (μπλακάουτ), έχουμε αρκετά σημαντικά να πούμε.

Τα μηχανήματα  πήραν φωτιά από τη γεννήτρια που εξερράγη, θέτοντας σε κίνδυνο της ζωής ενός εργαζόμενου που γλύτωσε παρά τρίχα από τα συντρίμμια (τεράστια κομμάτια μέταλλου) και τις φλόγες.
Στη δημόσια ΔΕΗ, που είναι κατά ένα μέρος ιδιωτική, έχουν αναλάβει τη συντήρηση των μηχανημάτων ιδιώτες εργολάβοι. Είναι γνωστά από καιρό, τα προβλήματα που προκύπτουν από τους ιδιώτες συντηρητές. Χρησιμοποιούν κακής ποιότητας εξαρτήματα που δε ταιριάζουν στο δίκτυο, οι δε εργαζόμενοι της επιχείρησης, όσοι έχουν απομείνει, κάνουν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσουν το δίκτυο σε λειτουργία πάντα ενάντια σε ιδιώτες εργολάβους συντηρητές οι οποίοι φέρνουν ότι ανταλλακτικό θέλουν και νομίζουν ότι τους συμφέρει.
Σχετικά με το ζήτημα της διασύνδεσης των νησιών όλα αυτά που σας υπόσχονται οι μεγαλοσχήμονες, είναι ζητήματα που εδώ και μια  20ετια έχουν δρομολογηθεί αλλά φαίνεται, όπως κυκλοφορεί ανάμεσα στους ίδιους τους εργαζόμενους, ότι πάλι, ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ μαζί με πετρελαιάδες αυτή τη φορά, μπλοκάρουν τη διαδικασία της διασύνδεσης ώστε να πουλούν το πετρέλαιο τους. Εν πάση περιπτώσει δήλωσαν ότι το πρόγραμμα έχει μπει στο ΕΣΠΑ και ότι η διασύνδεση θα ξεκινήσει από του χρόνου και θα ολοκληρωθεί το 2020.
Αυτή είναι η κατάστασή σχετικά με την ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης. Δε θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακού, όσο όμως κάποιοι ιδιώτες θα βολεύουν και θα συντηρούν όπως- όπως ένα δίκτυο χωρίς να ελέγχονται, τόσο αυτός ο κίνδυνος θα κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των πολιτών και θα επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων αλλά και για την οικονομική ζωή του νησιού.
Το ΕΠΑΜ Θήρας καλεί το Δήμο Θήρας αλλά και τη ΔΕΗ ΑΕ να προχωρήσει αλλά και να διεξάγει συνεχείς και ενδελεχείς ελέγχους σε αυτούς που έχουν αναλάβει τις εργολαβίες συντήρησης.
Καλεί τους εργαζομένους να βγουν δημόσια και να πούνε στο κόσμο την αλήθεια.
Καλεί το Θηραϊκό λαό να συσπειρωθεί και να προστατεύσει τα Δημόσια αγαθά, όπως το ρεύμα και το νερό, από όσους θέλουν να τα ξεπουλήσουν σε επενδυτές-αρπακτικά.
 Όσο για τη κυβέρνηση, δε περιμένουμε τίποτα από τους κατοχικούς υπαλλήλους της. Αυτοί είναι ικανοί μόνο για ολονύχτια παρακμιακά πάρτι σε βιλίτσες ντόπιων εφοπλιστών όπου συνευρίσκονται δημοσιογράφοι μαζί με πρώην πράσινους και μπλε μεγαλοσχήμονες. (Μπορείτε να δείτε την ανάρτησή μας στις 16/08 στο facebook για να καταλάβετε τι εννοούμε.)
Το ΕΠΑΜ όταν ανακοινώνει κάτι, το κάνει καλά. Ο αγώνας είναι για να οργανωθεί ο λαός και είναι απελευθερωτικός από τη κατοχή της Πατρίδας μας.

Θήρα, 21/08/2013
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) Θήρας

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Είναι το παιδί σου, ηλίθιε!

Του Δημήτρη Καζάκη
Ένα δεκαεννιάχρονο παιδί σκοτώθηκε πηδώντας από ένα τρόλεϊ για να αποφύγει τον εξευτελισμό της κράτησης και την επιβολή προστίμου διότι δεν είχε εισιτήριο. Ο υπουργός μίλησε για «τζαμπατζήδες» που πρέπει να παταχθούν, ξεχνώντας το πάθημά του πριν τρία χρόνια και πόσο εύκολα θα μπορούσε να επαναληφθεί. Το ίδιο και μια από το γνωστό σινάφι που ενώ ξέρει πολύ καλά να εκδίδεται κατ’ επάγγελμα με αντάλλαγμα ακαδημαϊκούς τίτλους, οφίτσια και «όνομα», κανείς δεν τολμά να την αποκαλέσει πόρνη. Ίσως και να έχουν δίκιο, γιατί δεν την οδηγεί η χειρότερη από όλες τις ανάγκες, η ανάγκη της επιβίωσης, όπως συμβαίνει με τις κοινές πόρνες, αλλά λειτουργεί εκ φύσεως, λες και είναι στα γονίδιά της.

Πώς λοιπόν να μην ειρωνευτεί ένα φυσιολογικό παιδί, έναν κανονικό νέο, που δεν ήθελε να υποστεί τον εξευτελισμό και έτσι έχασε τη ζωή του. Πότε ήταν που τελευταία φορά αισθάνθηκε ντροπή, πότε κατάλαβε στη ζωή της την έννοια της αξιοπρέπειας και του φιλότιμου για να αντιληφθεί την ενέργεια του νέου; Ίσως λίγο πριν προδώσει την αθωότητα της εφηβείας της, αλλά από τότε έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι και η ηθική πώρωση την έχει παραμορφώσει χειρότερα απ’ ότι θα μπορούσε να το κάνει η χειρότερη μορφή οστεοπόρωσης, από την οποία σίγουρα πάσχει.

Το ξέρω ότι αισθάνεσαι λύπη. Είμαι σίγουρος ότι νιώθεις οργή. Όμως αυτό που ίσως να μην κατάλαβες είναι ότι το παιδί αυτό δεν είναι κάποιου άλλου, δεν είναι του γείτονα, είναι το δικό σου. Κοίτα καλά την φωτογραφία του. Κοίτα το ματωμένο πρόσωπο. Αν κοιτάξεις προσεκτικά είμαι σίγουρος ότι θα δεις το δικό σου παιδί. Θα ξαφνιαστείς με το πόσο μοιάζει με το δικό σου παιδί, με το δικό σου αγόρι, με το δικό σου κορίτσι. Έτσι το ένιωσα κι εγώ. Έτσι το ανακάλυψα κι εγώ. Είναι το δικό μου παιδί, που κάλλιστα θα μπορούσε να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Είναι τζαμπαζήδες τα παιδιά μας; Το δικό σου και το δικό μου; Εσύ δεν το ανάθρεψες για να μην δέχεται δημόσιες προσβολές; Εσύ δεν του έμαθες να μην ανέχεται να του συμπεριφέρονται σαν σκουπίδι; Πόσο δύσκολο είναι λοιπόν να βρεθεί σε ανάλογη θέση και να αντιδράσει με ανάλογο τρόπο; Το παιδί λοιπόν που σκοτώθηκε δεν ανήκει αποκλειστικά στην χαροκαμένη του οικογένεια, αλλά σε όλους μας, είναι το δικό μας παιδί.

Μα θα μου πεις, για ένα εισιτήριο; Έτσι νομίζεις; Ότι χάθηκε μια νέα ζωή για ένα εισιτήριο; Όχι φίλε μου. Έχουμε δώσει με τη στάση μας δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στους αγαπημένους μας. Για σκέψου το λίγο. Αν ήθελαν απλά να ελέγξουν την λαθρεπιβίβαση, αρκούσε να δώσουν εντολή στους ελεγκτές να κατεβάζουν στην επόμενη στάση τους παραβάτες. Ούτε πρόστιμα, ούτε διαπληκτισμοί, ούτε κρατήσεις, ούτε τίποτα. Όμως ο στόχος είναι άλλος. Η άσκηση εξουσίας σε βάρος του άτυχου που βρέθηκε χωρίς εισιτήριο. Ειδικά στις μέρες μας που ακόμη και το αντίτιμο ενός απλού εισιτηρίου αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος για πολλούς από εμάς. Και πρωτίστως για τα παιδιά μας.

Γιατί νομίζεις οι αστυνομικοί δεν συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον ελεγκτή και τον οδηγό ως συνεργό σε ανθρωποκτονία, όπως όφειλαν; Για σκέψου το λίγο. Οι αστυνομικοί παραλαμβάνουν το πτώμα του νέου και μαθαίνουν για την συμπλοκή που προηγήθηκε με τον ελεγκτή και τον οδηγό. Κι αντί να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να συλλάβουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτόφωρου, τι κάνουν; Απολύτως τίποτε. Συλλέγουν απλά τη σωρό του παιδιού και αφήνουν τους δράστες ελεύθερους αναγνωρίζοντας τους το δικαίωμα να δράσουν όπως έδρασαν. Έστω κι αν κόστισε μια ανθρώπινη ζωή.

Φαντάσου το συμβάν κάπως διαφορετικά. Φαντάσου το νέο να είχε σπρώξει με δύναμη τον ελεγκτή με αποτέλεσμα ο δεύτερος να βρει τραγική κατάληξη. Τι θα συνέβαινε τότε; Υπήρχε περίπτωση να γλυτώσει την αυτόφωρη διαδικασία ο νέος; Ούτε κατά διάνοια. Άσε που μέσα στο κρατητήριο σίγουρα θα βρίσκονταν τα γνωστά θρασύδειλα αποβράσματα που κάτω από την αστυνομική στολή φορούν τα εμβλήματα της συμμορίας του υποκόσμου με τον παραφύση μαίανδρο, ο οποίος παραπέμπει στη ναζιστική σβάστικα και θα το είχαν μαυρίσει στο ξύλο για παραδειγματισμό.

Και η δικαιοσύνη; Ποια δικαιοσύνη; Μέσα σ’ ένα τέτοιο καθεστώς όπου η έννοια του δικαίου έχει ταυτιστεί απόλυτα με το συμφέρον του ισχυρού και της εξουσίας η τέχνη κάθε δικαστή και εισαγγελέα συνίσταται – στην καλύτερη περίπτωση – «εις το να πλατύνη τα πράγματα και τα μυίας να μεταποιεί εις ελέφαντας,» όπως έγραφε ο Παύλος Καλιγάς στον Θάνο Βλέκα ήδη από το 1850. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει το χειρότερο, δεν είναι παρά τα εκτελεστικά όργανα της εξουσίας κι αυτών που κρύβονται πίσω της. Να γιατί οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ο ελεγκτής κι ο συνεργός του είναι «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Έστω κι αν από τη στιγμή που ασκήθηκε φυσική βία εναντίον του νέου προκειμένου να κρατηθεί παρά τη θέλησή του, το «εξ αμελείας» είναι πρόκληση που προσβάλλει κάθε έννοια δικαίου.

Όμως, εδώ ακριβώς βρίσκεται το κουμπί. Το εντεταλμένο όργανο της εξουσίας, είτε πρόκειται για ελεγκτή, είτε για οποιονδήποτε άλλο, έχει δικαίωμα να ασκήσει φυσική βία, να ποδοπατήσει με τον πιο προκλητικό τρόπο την αξιοπρέπεια οποιουδήποτε πολίτη, ακόμη και για ένα αντίτιμο εισιτηρίου. Πρέπει ο ραγιάς να αισθάνεται ραγιάς σε κάθε φάση της καθημερινής ζωής του. Και πότε ο ραγιάς έχει πεισθεί ότι δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο εκτός από ραγιάς; Όταν πληρώνει αδιαμαρτύρητα και από φόβο ότι του απαιτεί η εξουσία, όσο παράλογο κι αν είναι, όσο κι αν θέτει την ίδια την επιβίωσή του σε κίνδυνο. Τα χαράτσια και ο αγάς που τα εισπράττει κάνουν τον ραγιά φιλήσυχο, έλεγε παλιά το δοβλέτι.

Κι αν χαθεί μια ζωή; Κι αν χαθεί η ζωή του παιδιού σου; Τι πειράζει; Το εντεταλμένο όργανο της εξουσίας το πολύ-πολύ να αντιμετωπίσει καμιά κατηγορία «εξ αμελείας» με όλους τους υπουργούς, τους αστυνόμους, τους εισαγγελείς, τους δικαστές, τους επιθεωρητές και τα υπόλοιπα θηρία της εξουσίας σε παρέλαση να εφαρμόζουν το νόμο, το δικό τους νόμο. Κι ο ραγιάς, ραγιάς.

Γιατί εκπλήσσεσαι; Γιατί κάνεις πώς δεν καταλαβαίνεις; Εμείς δεν τους έχουμε επιτρέψει να έχουν δικαίωμα ζωής ή θανάτου στα παιδιά μας; Χρειάζεται να πηδήξει και να σκοτωθεί ένα νέο παιδί ώστε να γλυτώσει τον εξευτελισμό για να αντιληφθούμε πόσο μηδαμινή αξία έχει μια ανθρώπινη ζωή σήμερα μέσα στο καθεστώς που ζούμε; Ειδικά όταν πρόκειται για τη ζωή ενός νέου. Θάνατος δεν είναι για τα παιδιά μας η ανεργία που με δόλιο τρόπο τα έχουν καταδικάσει; Θάνατος δεν είναι για τους νέους το αδιέξοδο μιας δουλειάς χωρίς μέλλον για ένα ξεροκόμματο, ή ενός μέλλοντος χωρίς δουλειά; Τι σε εκπλήσσει λοιπόν;

Γιατί σοκάρεσαι με τον ακαριαίο θάνατο ενός νέου και δεν εξεγείρεσαι με τον αργόσυρτο θάνατο μιας ολόκληρης νεολαίας, μιας ολόκληρης κοινωνίας κάτω από ένα καθεστώς που σε κάθε πτυχή του θέλει να εθιστούμε στο παλιό δόγμα του φασισμού, ότι μόνο η εξουσία έχει το μονοπώλιο της βίας. Τι κι αν πεθάνουν χιλιάδες σαν τον νέο που σκοτώθηκε για να γλυτώσει τον εξευτελισμό. Τι κι αν είναι το δικό σου παιδί. Τι σε νοιάζει; Εσύ θα βρεις χιλιάδες δικαιολογίες για να μην επαναστατήσει το είναι σου. Για να μην κάνεις κάτι. Για να μην κάνεις ότι περνά από το χέρι σου προκειμένου να βουλιάξει αυτό το καθεστώς και οι συνεργοί του, να αποτεφρωθεί από τις φλόγες της οργής ενός λαού που τον θανατώνουν εξεπιτούτου, με πρώτα τα παιδιά του, για να του αρπάξουν την πατρίδα, το βιός και το μέλλον του.

Αισθάνομαι να ξεχειλίζω. Όχι από οργή. Η οργή έχει εξαντληθεί προ πολλού. Ξεχειλίζω από μίσος για όλους αυτούς που μας έχουν φέρει σ’ αυτήν την κατάσταση να βλέπουμε τα παιδιά μας να τους στερούν το παρόν και το μέλλον, να αργοπεθαίνουν καθημερινά μπροστά στα μάτια μας. Και την ημέρα της κηδείας αυτού του νέου, του δικού μας παιδιού, που δολοφονήθηκε από ένα ολόκληρο καθεστώς δεν έχω παρά να διαβεβαιώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλους τους κυρίους και τις κυρίες αυτού του καθεστώτος: Δείτε με τι ταχύτητα η άμμος χάνεται από την κλεψύδρα της ζωής σας. Πολύ σύντομα οι ανοιχτοί λογαριασμοί μαζί σας θα κλείσουν μια και καλή. Ο νόμος της ιστορικής ανταπόδοσης θα λειτουργήσει και πάλι για να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη κοινωνική ισορροπία και την ανύπαρκτη δικαιοσύνη. Κι ως τότε στο μόνο που έχετε να ελπίζετε είναι στον οίκτο των θυμάτων σας, του απλού κόσμου, του κόσμου του μεροκάματου, που μέρα με τη μέρα λιγοστεύει επικίνδυνα για εσάς.

Κι όταν θα έρθει εκείνη η ευλογημένη ώρα όπου οι νεκροί και οι αδικημένοι θα βρουν τη δικαίωσή τους, ο αδικοχαμένος νέος, το δικό μας παιδί, θα βρίσκεται εκεί ολοζώντανο να σέρνει τον χορό της νίκης, σαν έναν λεβέντικο τσάμικο, ή ποντιακό πυρρίχιο, με τρόπο που μόνο τα καλύτερα παλικάρια της πατρίδας μας με αλύγιστη ψυχή και ακόρεστη δίψα για την ζωή ξέρουν. Κι εμείς, οι γονείς του, θα είμαστε εκεί να τον χαρούμε στην αυγή μιας νέας Ελλάδας.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ για τον τραγικό θάνατο του 18χρονου



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με θλίψη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε το τραγικό περιστατικό στο Περιστέρι χθες βράδυ, όπου σε έλεγχο εισιτηρίων έχασε, με αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής τρόπο, τη ζωή του ένας 18χρονος άνεργος.

Ανεξάρτητα το πώς εξελίχθηκαν τα πραγματικά περιστατικά, αν και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν το γεγονός ως απόρροια βίαιης συμπεριφοράς, ο τραγικός θάνατος του άτυχου νέου συγκλονίζει και δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Στις χιλιάδες αυτοκτονίες απελπισμένων, στους ακόμα περισσότερους θανάτους λόγω εξαθλίωσης και ανυπαρξίας παροχής υγειονομικής φροντίδας σε ανήμπορους ασθενείς από ένα καταρρέον σύστημα υγείας, έρχονται πλέον να προστεθούν και θύματα ενός νέου μετώπου που ανοίχτηκε στον ακραίο αυτόν κοινωνικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Δεν είναι πλέον μόνο οι εφοριακοί που εκβιάζουν με κατάσχεση μισθούς, συντάξεις, ακόμα και την πρώτη κατοικία αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν, ούτε οι υπάλληλοι των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιριών. Δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ και οι διάφοροι «υπεργολάβοι» που κόβουν το ρεύμα και το νερό στα σπίτια ανήμπορων να αντιδράσουν άνεργων και ασθενών.

Τώρα έχουν προστεθεί στις στρατιές των προθύμων εκτελεστών του κατοχικού καθεστώτος και οι «ελεγκτές» των ΜΜΜ.

Το χθεσινό τραγικό περιστατικό έρχεται ως κορύφωση ανάλογων πολλών περιστατικών ανάρμοστης έως και βίαιης συμπεριφοράς από την πλευρά των «ελεγκτών» σε ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν το εισιτήριό τους για μια απλή μετακίνηση.

Οι ελεγκτές εξελίσσονται σταδιακά σε όργανα κοινωνικού κανιβαλισμού έναντι αμοιβής. Ως άλλοι κυνηγοί κεφαλών εισπράττουν μπόνους για κάθε πρόστιμο που επιβάλλουν. Υπεύθυνη είναι η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, που στο όνομα της πάταξης της λαθρεπιβίβασης, ενθαρρύνει τα τραμπουκοειδή κομματόσκυλα, που εν μια νυκτί άλλαξαν ειδικότητα και έγιναν ελεγκτές, σε αυτήν τους την αντικοινωνική συμπεριφορά που καταλήγει πολλές φορές σε εγκληματική δράση.

Καλούμε τα συνδικάτα στα μέσα μαζικής μεταφοράς να πάρουν επί τέλους θέση. Να πάψουν να ασχολούνται μόνο με τη διεκδίκηση των στενά συντεχνιακών τους συμφερόντων και να συμπαραταχθούν με τον χειμαζόμενο λαό.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την κυβερνητική αναλγησία και καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη να αντιταχθεί έμπρακτα στις πολιτικές κοινωνικού ανδραποδισμού.

Εκφράζοντας τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου νέου. Ζητούμε:

ΝΑ ΧΥΘΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ - ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ- ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΚΥΝΗΓΩΝ ΣΤΑ ΜΜΜ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ  19/8, 12:30 ΤΟ  ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Αθήνα 14 Αυγούστου 2013
Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.Πα.Μ.

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht