Ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας μαχητής της ζωής, ένας ιδεολόγος και διανοούμενος που πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του έφυγε από κοντά μας.
Ο Παναγιώτης Βήχος, που γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1944, δεν κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια.
Πέθανε πάμφτωχος, με την οικονομική βοήθεια των φίλων του έκανε χημειοθεραπείες αφού δεν είχε ασφάλιση καθώς ανυπόστατες καταγγελίες (που ποτέ δεν αποδείχθηκαν) του απαγόρεψαν να εργαστεί ως μουσικός. Η προσπάθειά του να τα βάλει με ισχυρά κυκλώματα αστυνομικών και σωματεμπόρων τον έθεσε στο «περιθώριο»...
Είναι χαρακτηριστική η έκκληση που απηύθυνε τον περασμένο Σεπτέμβρη από το facebook για οικονομική ενίσχυση αφού χρειαζόταν χρήματα για χημειοθεραπείες:
Καλή εβδομάδα φίλοι και σύντροφοι.
Πρέπει να σας το πω κι ας αισθάνομαι πολύ άσχημα. Για άλλη μια φορά δεν μπορώ να συνεχίσω τις θεραπείες χωρίς τη δική σας βοήθεια. Παρ' ότι έχω χάσει 30 κιλά, έχουν πάθει ατροφία τα πόδια μου, πρίστηκε χθες ο δεξιός αδένας στο λαιμό μου και πρέπει να πάω στο Νοσοκομείο, αλλά με τι; Βασίζομαι στην αλληλεγγύη σας που εκδηλώνεται απλώχερα μήνες τώρα. Μόνο με τη βοήθειά σας θα σωθώ. Δυστυχώς ζούμε σε ένα κόσμο που όσοι δεν έχουν πεθαίνουν! Να είσαστε καλά.
Ένα σύντομο πορτραίτο του μαέστρου και δημοσιογράφου Παναγιώτη Βήχου
Ο Παναγιώτης Βήχος γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 22 Ιουλίου του 1944 λίγο πριν οι Γερμανοί κατακτητές εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Ο πατέρας του Θανάσης Βήχος ήταν ένας μεγάλος βιολίστας και αρχιμουσικός που είχε σπουδάσει και μεγαλώσει στη Λιών της Γαλλίας.
Η μητέρα του Παναγιώτη, η Βασιλική Βήχου ήταν ηθοποιός του θεάτρου ενώ την οικογένεια συμπλήρωσαν στην πορεία, ο Στέλιος Βήχος (ένας μουσικός που άφησε εποχή στο χώρο της μουσικής σαν Σαξοφωνίστας, φλαουτίστας και βιολίστας, και που χάθηκε άδικα στα 43 του χρόνια σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα), η Ελένη Βήχου (μία πολύ καλή τραγουδίστρια του ελαφρολαϊκού τραγουδιού) και ο Χαράλαμπος Βήχος, ο οποίος και σήμερα εργάζεται στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα παίζοντας Σαξόφωνο, φλάουτο και κλαρίνο.
Ο Παναγιώτης Βήχος άρχισε μαθήματα μουσικής σε ηλικία επτά χρονών παίζοντας Πιάνο και αργότερα Σαξόφωνο, κλαρίνο, φλάουτο και Ακορντεόν. Τελείωσε Θεωρία, Αρμονία, Αντίστιξη, Ενορχήστρωση και 38 ολόκληρα χρόνια εργάζεται επαγγελματικά στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης σαν Μαέστρος και Πιανίστας (πλήκτρα).
Έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους τραγουδιστές και συνθέτες. Έχει γράψει τη μουσική σε 20 ελληνικές ταινίες με σκηνοθέτη τον Κώστα Καραγιάννη, καθώς και για το θέατρο.
Ο Παναγιώτης Βήχος από πολύ μικρός ασχολήθηκε με την πολιτική και όταν υπηρετούσε στην αεροπορία το 1964 πέρασε αεροδικείο, γιατί οργανωμένος στους Λαμπράκηδες συνελήφθη σε μία συγκέντρωση με τη στολή της αεροπορίας (!). Συμμετείχε στην Ίδρυση της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (ΠΑΠΟΚ) μαζί με το ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, το ζωγράφο ΤΑΣΣΟ και άλλους. Παράλληλα ήταν και είναι δραστήριο μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και επικεφαλής της παράταξης Αγωνιστική Ταξική Ενότητα Μουσικών.
Την περίοδο της δικτατορίας αρθρογραφούσε στην εφημερίδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ του Νίκου Ψαρουδάκη και ήταν πολύ φίλος με τον παπα Γ. Πυρουνάκη.
Το 1975 οργανώθηκε στο ΚΚΕ όπου παρέμεινε μέχρι το 1987 όπου αποχώρησε αφού είρθε σε σύγκρουση με την ηγεσία του. Πριν ακόμα αποχωρήσει, από το 1984, κυκλοφορούσε την εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ όπου ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΚΚΕ (!) και η οποία εφημερίδα σταμάτησε την κυκλοφορία της το 1990. Στο διάστημα αυτό δημιούργησε μία πολιτική οργάνωση την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ από διαγραμμένα μέλη του ΚΚΕ και ανένταχτους αγωνιστές.
Το 1990 προσχώρησε μαζί με άλλους συντρόφους του στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ, και αρθρογραφεί στην 15μερη πολιτική εφημερίδα ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Έχει γράψει 8 βιβλία περί πολιτικής, μουσικής και θρησκείας. Σε βουλευτικές εκλογές συμμετείχε σαν υποψήφιος του Μετώπου Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Διατηρούσε το ιστολόγιο «Πολιτικό Καφενείο» το οποίο είχε χιλιάδες επισκέψεις.
Πηγή: ΑΡΓΟΛΙΚΑ
Όλη η συγκλονιστική περιπέτεια του με τα δικαστήρια, εδώ:
Θερμά συλληπητήρια στην οικογένειά του αγωνιστή Παναγιώτη Βήχου από το Ε.ΠΑ.Μ Χανίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου