Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Τα αστεία τελείωσαν. Ο εφιάλτης ήρθε. Το Cape Ray στη Μεσόγειο


Το πλοίο των χημικών στη Μεσόγειο
Στην ναυτική Βάση Ρότα της Ισπανίας βρίσκεται ήδη το μετασκευασμένο πλοίο των ΗΠΑ Cape Ray, που επιφορτίστηκε με την διαδικασία υδρόλυσης του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ. Το πλοίο θα παραμείνει στην Ισπανία μέχρι να ολοκληρωθεί και η τρίτη αποστολή χημικών από τις φρεγάτες που τα μεταφέρουν (δυσερμήνευτο παραμένει για την ώρα το που γίνεται η μεταφορά αυτή). Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας το Cape Ray καλείται να αποδομήσει χημικά όπλα (ουσίες όπως το εξαιρετικά τοξικό αέριο της μουστάρδας και το σαρίν) στη μέση μίας θάλασσας και μάλιστα κλειστής όπως είναι η Μεσόγειος, χρησιμοποιώντας μία πρωτόγνωρη διαδικασία που έχει δοκιμαστεί μόνο στο εργαστήριο και ακόμη κι οι πλέον αισιόδοξοι εμπειρογνώμονες την θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνη.

Το Cape Ray είναι ένα γιγάντιο πλοίο που μετασκευάστηκε επί τούτου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και εφοδιάστηκε με δύο μηχανές σχεδιασμένες να εξουδετερώσουν εκατοντάδες τόνους των πιο τοξικών χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου μουστάρδας και των πρώτων υλών για το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν. Το 197,5 μέτρων πλοίο (τύπου Ro Ro) χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για την παροχή βοήθειας μετά από φυσικές καταστροφές στις ΗΠΑ, όπως ο σεισμός στην Αϊτή και ο τυφώνας Sandy. Έχοντας ήδη συμπληρώσει το "προσδόκιμο ζωής" ενός τέτοιου σκαριού (είναι περίπου 36 ετών ενώ τέτοια πλοία καταστρέφονται συνήθως στην τρίτη τους τριετία) μετασκευάστηκε για να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή της υδρόλυσης. Πιθανότατα την σημαντικότερη και .. τελευταία του.
 
Στο αμπάρι του πλοίου το προηγούμενο διάστημα προστέθηκαν δύο μηχανές, που ονομάζονται "Πεδία Συστήματος Ανάπτυξης Υδρόλυσης". Στην ουσία είναι ένα λαβυρινθώδες σύστημα από δεξαμενές, σωλήνες και καλωδιώσεις που ελέγχονται από κεντρικό υπολογιστή ασφαλείας. Στο σύστημα αυτό θα αναμιχθούν τα χημικά της Συρίας με θερμαινόμενο νερό και ένα κοκτέιλ άλλων χημικών ουσιών. Η διαδικασία της ανάμιξης θα γίνει σε αντιδραστήρα από τιτάνιο (υλικό που ελπίζεται πως δεν θα έχει διαρροές) και ο στόχος είναι τα επικίνδυνα χημικά μετά από την ανάμιξή τους να καταστούν αδρανή. Περισσότεροι από 60 εμπειρογνώμονες χρειάζονται για να χειριστούν την διεργασία αυτή και βρίσκονται όλοι πάνω στο πλοίο. Προέρχονται δε, από την βάση Αμπερντίν των ΗΠΑ που χρόνια ειδικεύεται σε πειράματα χημικού πολέμου.

Σύντομα (αλλά πάλι με ασάφεια οι πληροφορίες) το Cape Ray θα αναχωρήσει από την Ισπανία και το επόμενο λιμάνι του θα είναι το Gioia Tauro στη νότια Ιταλία, όπου ειδικοί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων λένε ότι θα πάρει επί του σκάφους 560 μετρικούς τόνους των χημικών ουσιών που θα έχουν ήδη μεταφερθεί εκεί (προφανώς από τα πλοία των Νορβηγών και των Δανών).
Οι επιτελείς που χειρίζονται την διαδικασία δεν έχουν αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία της καταστροφής, αν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι θα είναι κάπου στη Μεσόγειο Θάλασσα ενώ ο καθ' ύλην αρμόδιος Οργανισμός (OPCW) που εποπτεύει το εγχείρημα επιμένει να δείχνει ένα σημείο δυτικά της Κρήτης, στα διεθνή ύδατα. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Cape Ray έφτασε στη Μεσόγειο και όλα δείχνουν πως οι επιτελείς δεν παρεκκλίνουν από τον αρχικό τους προγραμματισμό. Η υδρόλυση των χημικών έχει οριστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Ωστόσο, η προθεσμία αυτή φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί -λένε στο Αμερικανικό Πεντάγωνο- λόγω καθυστερήσεων που αποδίδουν στο Συριακό καθεστώς.

Η διαδικασία καταστροφής στο Cape Ray θα δημιουργήσει εκατοντάδες τόνους χημικών αποβλήτων, τα οποία λέγεται ότι θα αποθηκεύονται επί του σκάφους και υπάρχει μία συγκεχυμένη πληροφόρηση μέχρι τώρα για το τι θα απογίνουν. Ανεπιβεβαίωτες πηγές αναφέρουν ότι ήδη η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα λάβει 370 μετρικούς τόνους αποβλήτων που παραχθούν από την καταστροφή του αερίου μουστάρδας και θα τους αποτεφρώσει σε εξειδικευμένες κυβερνητικές εγκαταστάσεις.

Τόσο η ελληνική όσο και η διεθνής επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί την υπόθεση με αγωνία καθώς οι κίνδυνοι είναι πολλοί. "Η διαδικασία αφοπλισμού χημικών -λένε οι εμπειρογνώμονες- είναι επικίνδυνη από την αρχή μέχρι το τέλος. Και οι εμπειρίες που υπάρχουν διεθνώς είναι μόνο με την μέθοδο της πυρόλυσης, που έχει αποδειχθεί χρονοβόρα και κοστοβόρα. Το πείραμα του Cape Ray είναι κάτι εντελώς νέο και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί. Εξάλλου, το στρατιωτικό απόρρητο έχει συσκοτίσει ακόμη περισσότερο την υπόθεση.
Στο μεταξύ πριν λίγο μεταδόθηκε από πηγές των Κινέζων πως η φόρτωση και της Τρίτης αποστολής χημικών από Συρία έχει ολοκληρωθεί και τα πλοία κατευθύνονται στη Μεσόγειο, έχοντας πλέον το 11% του οπλοστασίου του Άσαντ με τους πλέον επικίνδυνους χημικούς παράγοντες να μεταφέρονται ήδη προς το Care Ray, το οποίο απλά θα ανεφοδιαστεί στην Ισπανία και θα ξεκινήσει σύντομα για το λιμάνι της Ιταλίας Τάουρο Τζόγια.

Μ.Κ. 
 
Πηγή: eΚρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht