Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η επανάσταση των «φαφούτηδων»


«Η ώρα των φαφούτηδων»

Επανάσταση των «φαφούτηδων» στα γαλλικά social media. Σάλος μετά την αποκάλυψη της πρώην συντρόφου του Φρανσουά Ολάντ ότι ο πρόεδρος αναφερόταν στους φτωχούς λέγοντας «Όλοι αυτοί οι φαφούτηδες...»

Ομάδες από τη Δεξιά και την Αριστερά αντέδρασαν με καυστικό τρόπο στην πτώση της μάσκας του Ολάντ, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου της πρώην συντρόφου του, Βαλερί Τριερβελέρ, την Πέμπτη.

«Η επανάσταση των φαφούτηδων- Καλύτερα φαφούτηδες παρά χωρίς αρχ@δι@ -Ολάντ δίνε του» ανέφεραν μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η ώρα των φαφούτηδων», ήταν το σύνθημα άλλου μηνύματος με φωτογραφία γυναίκας χωρίς οδοντοστοιχία, η οποία φορώντας το κόκκινο καπέλο, σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας, περιστοιχίζεται από πλήθη «φαφούτηδων».
Το κίνημα Attac από την πλευρά του, δημιούργησε λογαριασμό με τίτλο «Εμείς, οι φαφούτηδες». Τα μέλη του καταγγέλλουν ότι ο Ολάντ οδήγησε στην πυρά άνεργους, φτωχούς, αγρότες, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Je suis catastrophé

Ο γάλλος πρόεδρος με δικό του μήνυμα, νωρίτερα, φέρεται να δήλωσε «Je suis catastrophé» («καταστράφηκα»), διαβάζοντας τα πρώτα αποσπάσματα από το βιβλίο της Τριερβελέρ, το οποίο αφορά την κοινή τους ζωή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, μόλις ο πρόεδρος της Γαλλίας διάβασε την προδημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου στο περιοδικό «Paris Match» έστειλε σε κοινή τους φίλη sms, στο οποίο έγραψε «καταστράφηκα».

Το βιβλίο της Τριερβελέρ έχει τίτλο «Ευχαριστώ για τη στιγμή» και σε αυτό η πρώην σύντροφος του Ολάντ αναφέρεται στη σχέση τους, αλλά και σε πολιτικά ζητήματα γράφοντας μάλιστα μεταξύ άλλων ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν συμπαθεί τους φτωχούς τους οποίους αποκαλεί «ξεδοντιάρηδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht