Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

20-7-1974 * 20-7-2014 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - ΞΕΡΩ - ΑΓΡΥΠΝΩ


ΚΥΠΡΟΣ 1974 - Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ (Φωτογραφίες)


Το πρώτο ραδιοφωνικό ανακοινωθέν από το ΡΙΚ για την τουρκική εισβολή. Το βίντεο είναι από την προσγείωση των τούρκων αλεξιπτωτιστών στο τουρκοκυπριακό θύλακα του Κιόνελι


Δείτε σπάνιο συγκλονιστικό βίντεο της Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το 1974. Οι Τουρκοκύπριοι βοηθούν τους Τούρκους στρατιώτες κουβαλώντας τα εφόδια και τα πυρομαχικά τους. Δείτε χειροκροτήματα και υποδοχή ηρώων στους εισβολείς που προελαύνουν θριαμβευτικά όταν η Ελλάδα είχε πλέον χάσει ένα μεγάλο τμήμα της Κύπρου


Δείτε ένα ντοκουμέντο από τους έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Είναι ένα επεισόδιο από τη σειρά "Στο Δρόμο" με δημοσιογραφική έρευνα του Αργύρη Ντινόπουλου, που πρόβαλε ο ΑΝΤ1 την περίοδο 1997-1998. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Γαλανάκης.
Παραβιάζεται η «κόκκινη γραμμή» στο Αιγαίο


«Παραβιάστε και επεκταθείτε στην Ελλάδα μέχρι τον 25ο μεσημβρινό που χωρίζει το Αιγαίο στη μέση και παραμείνατε εκεί όσο μπορείτε περισσότερο, αδιαφορώντας για τις ελληνικές αντιδράσεις».


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Αυτή είναι η εντολή των στρατηγών της Άγκυρας σε Τούρκους πιλότους και κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων, που πλέον 3 και 4 φορές την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες παραβιάζουν προκλητικά τον εναέριο και θαλάσσιο ελληνικό χώρο.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το μήνυμα που έστειλε πρόσφατα στην τουρκική ηγεσία μέσω του Τούρκου ομολόγου του Ισμέτ Γιλμάζ, ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τη δήλωση «η Τουρκία παίζει με τη φωτιά στο Αιγαίο».

Γιατί οι Τούρκοι θέλουν να «διαγράψουν» με τις στρατιωτικές κινήσεις τους στο Αιγαίο τον 25ο μεσημβρινό, που περνάει από τη Θράκη μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης, βάζοντας έτσι ουσιαστικά πόδι και κάνοντας «δικό» τους το μισό ελληνικό Αιγαίο.

Ο 25ο μεσημβρινός είναι μία νοητή κάθετη γραμμή που ξεκινάει από τα δυτικά της Ξάνθης, στα παράλια του Νέστου ποταμού, διασχίζει τη Λήμνο, περνάει έξω από την Εύβοια, συνεχίζει στην Τήνο και καταλήγει στο Ηράκλειο της Κρήτης, χωρίζοντας το Αιγαίο στη μέση.

Με τις προσπάθειές τους να «διαγράψουν» τον 25ο μεσημβρινό οι Τούρκοι, έχουν στόχο να οδηγήσουν στην αποστρατικοποίηση του μισού Αιγαίου και την αποκοπή, άρα και εγκατάλειψη, των Δωδεκανήσων αλλά και πολλών ακόμη νησιών μας (Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία κλπ.) στις τουρκικές διαθέσεις.

Τα τουρκικά πλοία φθάνουν πλέον μέχρι τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ οι βόλτες τους έξω από το Σούνιο είναι όλο και πιο συχνές και οι Τούρκοι πασάδες της Άγκυρας θέλουν να μας πουν με τις κινήσεις τους αυτές, ότι ο διχασμός του ανατολικού Αιγαίου με τον 25ο μεσημβρινό είναι παγιωμένος υπέρ των τουρκικών δικαιωμάτων και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επεκτείνεται πλέον και στη δυτική πλευρά, φτάνοντας πια μέχρι τις Κυκλάδες.


Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις στοχευμένες κινήσεις των Τούρκων και ήδη ετοιμάζεται να θέσει το θέμα στα αρμόδια ευρωπαϊκά και ΝΑΤΟϊκά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht