Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Αυξάνεται το νούμερο των οφειλών στον ΟΑΕΕ



Να ανασταλεί άμεσα η δράση του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) καθώς οι κατασχέσεις και οι δημεύσεις περιουσιών δεν μπορεί να αποτελούν τη μόνη... απάντηση της κυβέρνησης, ζητά με επιστολή του από τον Υπουργό Εργασίας κ. Ι Βρούτση το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

Στην επιστολή τονίζεται, ότι η αύξηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας και ότι η στέρηση των εσόδων είναι αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι απροθυμίας πληρωμής από τους ασφαλισμένους του. 

Οι οφειλέτες, υπογραμμίζεται στην επιστολή, λόγω υπερσυσσώρευσης εσόδων προς τον ΟΑΕΕ με τις ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα εισέρχονται σε ένα φαύλο κύκλο που η κατάληξη του είναι κατασχέσεις και φυλάκιση.

Το Προεδρείο του ΟΑΕΕ επισημαίνει, ότι αν πράγματι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθώς και ο ΟΑΕΕ θέλουν να βγούμε από τα αδιέξοδα θα πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική και ορθολογική αντιμετώπιση για τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, αλλά και ανάλογη προσέγγιση για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ.

Βασική λογική και οδηγός μιας νέας ρύθμισης πρέπει να είναι η διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών με γνώση της πραγματικότητας των ημερών, έτσι ώστε να μην χαθούν τελικά έσοδα για τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και φαλκιδευτεί η βιωσιμότητά τους, αλλά και για να μην δημιουργηθεί στα επόμενα χρόνια εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους.

Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει, ότι το πάγωμα και η κεφαλαιοποίηση των οφειλών καθώς και η μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου και η ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή κλάσης, μπορεί να ωφελήσει καθοριστικά το ταμείο του ΟΑΕΕ, ανακουφίζοντας παράλληλα τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τελευταίες προβολές του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμάται ότι με την εφαρμογή της ελεύθερης επιλογής κλάσης και την ενεργοποίηση χιλιάδων οφειλετών ο προϋπολογισμός εσόδων του ΟΑΕΕ θα ενισχυθεί τουλάχιστον με 600 εκ. €. Παράλληλα η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την αποποινικοποίηση της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ τονίζοντας ότι τις δυσμενείς συνέπειες από την μη καταβολή των βαρυνουσών εισφορών τους υφίστανται αποκλειστικά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι (διακοπή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αδυναμία λήψεως σύνταξης, έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας κ.λ.π.).

Η παραπομπή τους, συνεπώς, και στο ποινικό Δικαστήριο, προκειμένου να πιεστούν, να καταβάλλουν τις εισφορές, με την απειλή της ποινικής καταδίκης, εκτός από άδικη και ανάλγητη, είναι και αντίθετη όχι μόνο σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν με απόλυτο τρόπο την αξία του ανθρώπου και τις ατομικές ελευθερίες, αλλά και στην εμπέδωση όρων ισονομίας, καθώς μέλη όλων των άλλων επαγγελματικών ομάδων (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λ.π.), δεν διώκονται ποινικά για την μη εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών τους στα ασφαλιστικά τους Ταμεία.

Είναι ώρα, καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ, για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, με βήματα που δεν θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά και συγχρόνως θα προσφέρουν πραγματική ανάσα σε 770.000 επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους (ΕΒΕ). Οποιαδήποτε νέα αναβολή θα αποτελεί συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης και υποβάθμισης του στρώματος των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων και θα αποτελέσει κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή.


Για το θέμα του ΟΑΕΕ η ΓΣΕΒΕΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας προκειμένου να εκθέσει εκτενώς το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται αλλά και τις προτάσεις της για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

πηγή  taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht