Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Συνεχίζεται το πάρτι των κερδοσκόπων με τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές — Ιδανική ευκαιρία για διαγραφή χρέους


 

του Δημήτρη Καζάκη

Το πάρτι κερδοσκοπίας των ξένων επενδυτών, που θα έφερναν την ανάπτυξη κατά Σαμαρά και Βενιζέλο, συνεχίζεται και σήμερα. Το ελληνικό χρηματιστήριο στις 13:30 σημείωνε σήμερα πτώση κατά 3,58% ως προς το Γενικό Δείκτη του. Το 5ετές ελληνικό ομόλογο την ίδια ώρα έπιανε επιτόκιο λίγο κάτω από 9%. Ενώ το 10ετές βρισκόταν κοντά στο 8,7%.

Η τακτική είναι γνωστή από παλιά. Τα ξένα κυρίως αρπακτικά πιέζουν τις τιμές των ομολόγων και μετοχών σε πολύ χαμηλά επίπεδα με την προσδοκία της επανατοποθέτησης όταν η νέα κυβέρνηση θα υπογράψει το νέο μνημόνιο, που έχουν έτοιμο στα συρτάρια τους οι Ευρωπαίοι. Το μαζικό ξεφόρτωμα των τραπεζικών μετοχών από εκείνους που πρωταγωνίστησαν στην «ανακεφαλαιοποίηση» μέσω του χρηματιστηρίου, προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση μέσω ΕΜΣ.

Ξέρουν πολύ καλά ότι επίκειται νέο μνημόνιο και bail-in για τις συστημικές τράπεζες με κουρέματα καταθέσεων και φόρτωμα ζημιών σε μετόχους και δανειστές αυτών των τραπεζών. Κι έτσι παίρνουν αποστάσεις ασφαλείας. Ξεφορτώνονται και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή ώστε να επανατοποθετηθούν, δηλαδή να επιτεθούν εκ νέου.

Η τακτική αυτή, όμως, μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάρος τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν αναγνωρίζει κανενός είδους συμφωνία που έχει υπογράψει ή αποδεχθεί η υφιστάμενη κυβέρνηση. Κι έπειτα να δηλώσει ευθαρσώς ότι θα διαπραγματευθεί μόνο για 20 ή το 30% του δημόσιου χρέους της χώρας, μιας και θεωρεί ότι μόνο αυτό – ή όποιο νομίζει η ίδια – μπορεί να εξυπηρετηθεί από την Ελλάδα.

Η κίνηση αυτή θα φέρει πανικό στις αγορές. Θα οδηγήσει ουσιαστικά σε «μηδενισμό» τις τιμές των ελληικών ομολόγων στη δευτερογενή, αλλά και τις μετοχές στο χρηματιστήριο. Η επιμονή στη δήλωση ότι η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί μόνο το 30% του χρέους, θα φέρει κραδασμούς και στις αγορές χρέους στην Ευρώπη και εκτός. Όλα αυτά θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας. Τα εκμηδενισμένα ομόλογα της δευτερογενούς, όπως και οι εξανεμισμένες τραπεζικές μετοχές, αποτελούν ένα ισχυρό χαρτί για μια κυβέρνηση που θέλει όντως να διαγράψει έστω μέρος του χρέους και να αναδομήσει το τοκογλυφικό και σαράφικο σύστημα της χώρας προς όφελος του λαού.

Το ίδιο και ο πανικός στις διεθνείς αγορές. Όσο διατηρείται ο πανικός και επιτείνεται το γενικό ξεπούλημα, τόσο πιο εύκολα διαπραγματεύεται από θέση ισχύος μια κυβέρνηση που θέλει να απαλλάξει από το άχθος του δανεισμού τόσο το κράτος, όσο και την οικονομίας της Ελλάδας. Αν δεν προχωρήσει με τον τρόπο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση, οδειγείτει – θέλοντας, δεν θέλοντας – στην παγίδα του εκβιασμού των αγορών με διαρκείς κερδοσκοπικές επιθέσεις.


Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος, έχει την μοναδική ευκαιρία να πάρει την πρωτοβουλία και να οδηγήσει τους κερδοσκόπους και τους δανειστές σε πανικό. Όσο μεγαλύτερος ο δικός τους πανικός, τόσο πιο εύκολα επιβάλλεις τους όρους σου. Αυτό λέει η λογική και η διεθνής εμπειρία. Θέλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφορτωθεί τα αρπακτικά των αγορών, ή έχει προγράψει κι αυτή την τύχη της χώρας και του λαού της;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht