Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η Ιστορία δε θα μας δώσει ξανά την ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε για αυτόν τον τόπο.



Δημήτρης Καζάκης:
"Η Ιστορία δε θα μας δώσει ξανά την ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε για αυτόν τον τόπο.
Ίσως να ήρθε η ώρα, η Ιστορία να γράψει στις υποσημειώσεις της ότι κάποτε υπήρχε το ελληνικό έθνος που ο ελληνικός λαός, με χίλια βάσανα το κρατούσε με νύχια και με δόντια, με αίμα και ιδρώτα αυτόν τον τόπο λεύτερο- έστω τυπικά- απέναντι σε πολιτικές ηγεσίες που τον πουλούσαν στην πρώτη ευκαιρία, στον πρώτο κατακτητή, είτε ήταν φασίστας είτε αποικιοκράτης. Γι αυτό το πράγμα ίσως να ήρθε η ώρα.
Υπάρχουν κι άλλα έθνη στην Ιστορία που περάσανε στην Ιστορία και που καταγράφονται απλά στις υποσημειώσεις και τα διαβάζουμε στα βιβλία., στις υποσημειώσεις: Υπήρχαν λέει κι εκείνες οι εθνότητες που τώρα πλέον δεν υπάρχουν. Εξαφανίστηκαν απ’ τη ζωή.  Ήρθε και για μας αυτή η ώρα;
Αν το επιτρέψουμε, ναι!

Αλλά εγώ πιστεύω στη φλόγα που έχει ο Έλληνας, και στο γεγονός πως παρά το γεγονός ότι 30-40 χρόνια το σύνολο του πολιτικού συστήματος, τον έκανε μαλακοπίτουρα, έχει τη φωτιά ακόμα μέσα του ώστε να ξυπνήσει πραγματικά αυτή η ιστορική παρακαταθήκη που έχει πάνω του, την κουβαλάει επάνω του, και να μην επιτρέψει να χαθεί αυτός ο τόπος, όχι για κανένα άλλο λόγο, (αλλά γιατί) ένας μόνο μπορεί να υπερασπιστεί αυτόν τον τόπο: αυτός που έχει συμφέρον για αυτόν τον τόπο. Και ποιος το έχει το συμφέρον; Αυτός που τον ποτίζει με τον ιδρώτα του. Αυτός που έχει συμφέρον να κρατηθεί η πεζούλα, που λέγανε κάποιοι άλλοι πάνω στη Λαμία, με το αίμα τους". (Απόσπασμα από ομιλία στην Αμαλιάδα στις 9-10-2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht