Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Και ο Δήμος Χανίων κατά του χαρατσιού για τα ακίνητα - νίκη των κοινωνικών κινημάτων των Χανίων η πλήρης μεταστροφή του "μνημονιακού" Σκουλάκη

Υπό την πίεση μεγάλου και αποφασισμένου πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από ένα (κατά διαβολική σύμπτωση) μπλακ άουτ σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο του Δημαρχείου, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων έκανε την υπέρβαση και τάχθηκε με τους Δημότες του, για πρώτη φορά με ομοφωνία, στο θέμα του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΕ) συντάσσοντας ψήφισμα με το οποίο ζητά την ανάκληση του νόμου από το Υπουργείο και μπαίνοντας έτσι στην «ομάδα» των Δήμων που σε όλη την Ελλάδα αντιστέκονται στην επιβολή του παράνομου τέλους.
Το τελικό κείμενο που καταγράφηκε στα πρακτικά του Δημ. Συμβουλίου έχει ως εξής:

 «ψήφισμα
1) Καταδικάζει την πολιτική της ανεξέλεγκτης επιβολής φόρων και περικοπών
2) Εκφράζει   τη   σαφή   αντίθεση   του   και   στην   επιβολή   του εκτάκτου   ειδικού   τέλους   ηλεκτροδοτούμενων   δομημένων επιφανειών   αλλά   και   στην   είσπραξη   του   μέσω   του λογαριασμού της ΔΕΗ   με την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης.
3) Ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών την άμεση ανάκληση   του   νόμου   που   σε   κάθε   περίπτωση   είναι δυσβάσταχτος και κοινωνικά άδικος, ειδικά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
4) Συντασσόμενο με την πλειοψηφία της Ελληνικής Κοινωνίας, προτείνει   στα   κεντρικά   όργανα   της   Αυτοδιοίκησης   να συντονίσουν   τις   προσπάθειες,   ώστε   όλοι   οι   Δήμοι   να παραμείνουν κλειστοί την 2σ Δεκεμβρίου, ημέρα εκδίκασης στο ΣτΕ και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την 2σ Δεκεμβρίου
5) Αποφασίζει   να   παρέμβει   ενώπιον   του   Συμβουλίου   της Επικρατείας κατά τη δικάσιμο της 2ας Δεκεμβρίου 2011 και σε κάθε   μετ'αναβολή   δικάσιμο,   προκειμένου   να ακυρωθεί ο σχετικός νόμος ως παράνομος και αντισυνταγματικός και εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου ή αυτόν τον δικηγόρο που θα ορίσει ο Πρόεδρος, να παραστεί στο ΣτΕ και να ασκήσει την παρέμβαση
6)0 Δήμος Χανίων συμπαριστάμενος στους δημότες και με σκοπό να αποφευχθεί η διακοπή ρεύματος, διαθέτει τη νομική υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων να παράσχει νομική βοήθεια σε όποιο δημότη έχει ανάγκη και ζητά από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε καμιά διακοπή
7) Αποφασίζει το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία, τη διοίκηση της ΔΕΗ, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ Κρήτης, τους κοινωνικούς φορείς και να δημοσιοποιηθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.»
H ξαφνική συσκότιση έδωσε την ευκαιρια στους πολίτες να μιλήσουν και στους Συμβούλους να το σκεφτούν καλύτερα
Πώς φτάσαμε στο ψήφισμα
Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό αποφασίστηκε τελευταία στιγμή και ενώ υπήρχε ήδη προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 το απόγευμα για το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου. Όμως, ο κοινωνικός αναβρασμός που κυριαρχεί εδώ και μέρες στα Χανιά, με ομάδες πολιτών από τις γειτονιές και άλλους φορείς αλλά και με το δημοτικό συνδυασμό του Τάσου Βάμβουκα να έχουν καταθέσει αλλεπάληλα αιτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συζήτηση του θέματος, με τα συνδικάτα να οργανώνουν καταλήψεις στη ΔΕΗ και ομάδα πολιτών να έχει ήδη συγκεντρώσει μέσα σε μία εβδομάδα 2.500 υπογραφές, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναγκάστηκε να ορίσει έκτακτο συμβούλιο αμέσως μετά τη λήξη του προηγούμενου, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό δεν μπορεί σε μία έκτακτη συνεδρίαση να τεθεί δεύτερο θέμα.
Όπως αποκαλύφθηκε πάντως, είχε προηγηθεί συνάντηση των επικεφαλείς της αντιπολίτευσης (εκτός του κ. Παπαντωνάκη) με το Δήμαρχο και είχε συζητηθεί το θέμα.
Βέβαια, ο σκοπός της Δημοτικής πλειοψηφίας ήταν αρχικά άλλος, καθώς ο Δήμαρχος είχε προτείνει αρχικά ένα ψήφισμα που δεν ζητούσε την κατάργηση του νόμου, που απλώς εξέφραζε «την έντονη αντίθεσή του στον τρόπο είσπραξης του ειδικού τέλους και με την απειλή διακοπής ρεύματος» και υποστήριζε «ότι η διαδικασία καταβολής του παρουσιάζει αδυναμίες», τέλος καλούσε «τη ΔΕΗ να μην προβεί σε καμία διακοπή», προτάσεις δηλαδή, γνωμοδοτικού χαρακτήρα, χωρίς πρακτική ουσία και με διάχυτη τη «συμπολιτευτική» διάθεση.
Όμως, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το πλήθος πολιτών που είχαν μαζευτεί στην αίθουσα και με ιδιαίτερη ένταση απαιτούσαν ο Δήμος να ζητήσει την κατάργηση του νόμου. Ο λόγος δόθηκε σε τρεις από αυτούς.
Το ετερόκλητο αυτό πλήθος αποτελούσαν απλοί πολίτες, μέλη του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» στα Χανιά, των αγανακτισμένων της πλατείας της Αγοράς, Συντονιστικές επιτροπές του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών και των γειτονιών των Χανίων, μέλη των συνελεύσεων Ακρωτηρίου, Βαρυπέτρου, Χαλέπας, Νέας Χώρας, και Αμπεριάς καθώς και δεκάδες μέλη του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Χανίων.
Η απαίτηση αυτή ενισχύθηκε δεόντως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, από μια ξαφνική διακοπή ρέυματος (μπλακ άουτ) που βύθισε το Δημοτικό Συμβούλιο στο σκοτάδι και που ως «από μηχανής θεός» ήρθε να κατακυρώσει αυτά που εκείνη τη στιγμή ελέγονταν για τον άδικο και αντικοινωνικό χαρακτήρα του μέτρου διακοπής ηλεκτροδότησης, καθώς το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό χωρίς το οποίο δεν μπορεί κανείς σήμερα να ζήσει. Φυσικά η συνεδρίαση δεκόπη για λίγη ώρα, κι όταν ξεκίνησε πάλι, οι απόψεις πολλών από τη δημοτική πλειοψηφία είχαν…αλλάξει!
Ας σημειώσουμε κάποιες από τις τοποθετήσεις: ο Γρηγόρης Αρχοντάκης από τη μείζονα αντιπολίτευση αναφέρθηκε απλά στο «τι μπορεί να προσφέρει ο Δήμος στους δημότες του» και αποδεχόμενος ντε φάκτο την επιβολή του χαρατσιού, ζήτησε «ο Δήμος να εγγυηθεί να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν από αυτούς που αδυνατούν να το πληρώσουν».
Ο πρώην Δήμαρχος Κ. Βιρβιδάκης σε μία έξαρση αντιπολιτευτικής κορώνας ζήτησε να καταργηθεί η διαδικασία είσπραξης του τέλους και να κλείσει ο Δήμος Χανίων σε ένδειξη συμπαράστασης στις 2 του Δεκέμβρη που θα εκδικαστεί η προσφυγή των Δικηγορικών Συλλόγων κατά του χαρατσιού στο ΣτΕ.
Ο Τάσος Βάμβουκας ζήτησε να εκφραστεί η πλήρης αντίθεση του Δήμου Χανίων και να ζητηθεί η διόρθωση ή απόσυρση του νόμου, ενώ πρότεινε να υιοθετηθεί η ανάλογη απόφαση του Δήμου Πατρέων.
Ο κ. Παπαντωνάκης ζήτησε να εκφραστεί η θέση ότι το χαράτσι είναι άδικο και παράνομο και αν κοπεί σε οποιονδήποτε συνδημότη μας να το επανασυνδέσει ο Δήμος, για να πάρει την απάντηση ότι οι υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Από τους αντιδημάρχους, σημειώνουμε την παραπλανητική ένσταση του κ. Ξυνίδη που προφανώς δεν ήθελε να εναντιωθεί η Δημοτική Αρχή στην κυβερνητική γραμμή, ενώ ο κ. Πρωτοπαππαδάκης υποστήριξε τον άδικο χαρακτήρα του χαρατσιού.
Το λόγο πήρε και ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Συλλόγου στους πολίτες και δεσμεύτηκε για την αφιλοκερδή προσφορά του σε όσους έχουν πρόβλημα, υποστήριξε ότι πρέπει να παρέμβουν οι Δήμοι στη Δίκη του ΣτΕ και αιτιολόγησε την νομική άποψη για την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού, τον παράνομο, τον κοινωνικά άδικο και απαράδεκτο χαρακτήρα του επισημαίνοντας ότι εγκυμονεί κινδύνους για τη διάλυση ακόμα και της ΔΕΗ.
Η συνεδρίαση έληξε μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος που ουσιαστικά επέβαλλαν οι συγκεντρωμένοι πολίτες, χωρίς όμως να λάβουν κάποια συγκεκριμένη δέσμευση από τη Δημοτική Αρχή για το πώς θα παρέχει νομική βοήθεια στους δημότες που έχουν πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ομοφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που στην πλειοψηφία του αμφορείται από «φιλοκυβερνητικούς» αποτελεί αδιαμφησβήτητη νίκη του κοινωνικού κινήματος των Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht