Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΡΑΓΟΥΔΗΘΗΚΕ ΜΑΖΙΚΑ MIA ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ "ΞΑΣΤΕΡΙΑ"

ΤΡΑΓΟΥΔΗΘΗΚΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΕΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΧΑΝΙΩΝ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΩΣ ΕΞΗΣ Η "ΞΑΣΤΕΡΙΑ":
"Πότε θα κάνει ξαστεριά, πότε θα φλεβαρίσει /να πάρω το τουφέκι μου, τ΄όμορφο πολυβόλο /να κατεβώ στο Σύνταγμα, στσι στράτες τση Αθήνας! /Για να σκοτώσω τροϊκανούς και Έλληνες προδότες, απού μας επροδούδανε!"

 Οι προηγούμενες γνωστές τροποποιήσεις του γνωστού ριζίτικου "Πότε θα κάνει ξαστεριά" που έχουν τραγουδηθεί σε αγώνες για την ελευθερία του λαού μας είναι:

1.Επί γερμανοκατοχής 1941-45 τραγουδιόταν ως εξής: "....να πάρω το τουφέκι μου,τ΄όμορφο πολυβόλο,να κατεβώ στο Μάλεμε,στην αεροκαθίστρα, για να σκοτώσω Γερμανούς και Έλληνες προδότες, απού μας επροδούδανε!" 

2. Επί χούντας,από Κρητικούς φοιτητές: "...να κατεβώ στο Σύνταγμα,στσι στράτες τση Αθήνας, για να σκοτώσω χουντικούς..."

 Έγινε σήμερα η 3η επικαιροποίηση από το ΕΠΑΜ Χανίων.

Αξίζει να γίνει ύμνος μιας παλλαϊκής μαχητικής αντίστασης στη νέα κατοχή και στους δωσίλογους! ας το κάνουμε! Πανελλαδικά!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht