Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ψάρεμα τέλος στην Κρήτη - Έρχονται τα χημικά

 

Του Γιώργου Σαχίνη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/05/2014,

Εν κρύπτω, δίχως να ανακοινωθεί οτιδήποτε και στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου (δύο μέρες πριν από τις  ευρωεκλογές!), πέρασε μία σε πρώτη ανάγνωση "περίεργη" απόφαση. Όπως κατήγγειλε ο καθηγητής και μέλος της πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη Γάζα" Β. Πισσίας, δύο ημέρες πριν τις ευρωεκλογές εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία αναστέλλεται από τις 24 Μαΐου και έως τις 15 Ιουλίου η αλιεία σε περιοχές της Μεσογείου - νοτιοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή όπου θα ξεκινήσει άμεσα η καταστροφή των χημικών της Συρίας, γεγονός που δεν παραλείπει να καταγγείλει ο κ. Πισσίας, τονίζοντας ότι πρόκειται σαφώς για σχετιζόμενα γεγονότα.

Η αποκάλυψη του καθηγητή - που επιβεβαιώνεται από τα σχετικά ΦΕΚ, όπου δημοσιεύτηκε η επίμαχη απόφαση της κυβέρνησης - προκαλεί νέα αναστάτωση στην Κρήτη, καθώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ενδέχεται να έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες καταστροφής με υδρόλυση των χημικών της Συρίας. Το διάστημα κατά το οποίο απαγορεύεται η αλιεία είναι ακριβώς το διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών της Συρίας πάνω στο πλοίο "Cape Ray".

Μείζον θέμα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, που μίλησε στο Ράδιο 98,4 και την Αγγελική Δουλγεράκη, πρόκειται για μείζον εθνικό θέμα, που θα προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων, καθώς έχει να κάνει με την επιβίωση των λαών της Μεσογείου. Παράλληλα αναφέρει ότι ομάδα ακτιβιστών θα βρεθεί όσο γίνεται πιο κοντά στο "Cape Ray" μαζί με αλιείς.

Τις καταγγελίες του καθηγητή συνηγορούν οι πληροφορίες από τις αρμόδιες λιμενικές Αρχές, αλλά και το Γραφείο Εποπτείας Αλιείας ότι μέχρι σήμερα οι απαγορεύσεις αλιείας στα διεθνή ύδατα είχαν να κάνουν μόνο με τον τύπο των σκαφών και αυτό όχι σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Για πρώτη φορά από το 1966 και μετά με υπουργική απόφαση τίθενται οι παραπάνω απαγορεύσεις. Σημείο αναφοράς είναι επίσης ότι στα διεθνή ύδατα το συγκεκριμένο διάστημα απαγορεύεται η αλιεία μόνο από τις ελληνικές τράτες βυθού.

Επίσημα έγγραφα

Η "Νέα Κρήτη" αποκαλύπτει και τα επίσημα έγγραφα και ΦΕΚ που αποδεικνύουν ότι παραμονές των ευρωεκλογών έχουμε και τη σχετική απαγόρευση αλιείας με υπουργική απόφαση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και σε απόλυτα οριοθετημένες περιοχές των ελληνικών και διεθνών χωρικών υδάτων που σχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία για πρώτη φορά της υδρόλυσης εν πλω στη Μεσόγειο για τα χημικά της Συρίας.

Πέραν πάσης αμφιβολίας πλέον, το θέμα όχι απλά είναι εδώ, άμεσα και μας αφορά όλους, αλλά ήδη με αυτήν την απαγόρευση καταγράφονται οι πρώτες σοβαρές επιπτώσεις, αλλά και το πόσο επικίνδυνο είναι το όλο εγχείρημα, ούτως ώστε να εκδίδονται μέχρι και τέτοιες υπουργικές αποφάσεις.

Να κατευνάσει τα πνεύματα και τις ανησυχίες που "φούντωσαν", επιδιώκει από την άλλη ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας, Ρούσσος Κυπριωτάκης, ο οποίος με δηλώσεις του τονίζει ότι θεωρεί πως η απαγόρευση αλίευσης από μηχανότρατες δε συνδέεται με το θέμα των χημικών, όπως τις τελευταίες ώρες "κυκλοφορεί". Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ διευκρινίζοντας ότι η υπουργική απόφαση αποτελεί συμμόρφωση με ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου και την αποτροπή του κινδύνου υπεραλίευσης.

Στο Ράδιο 9,84 μίλησε εκ νέου σήμερα ο Β. Πισσίας για τις αποφάσεις, τις μυστικές κινήσεις, τους φόβους και τους κινδύνους του εγχειρήματος.



Περιφέρεια Κρήτης: "Η ανησυχία δεν είναι βάσιμη"
Καθησυχαστική εμφανίζεται η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από το υπουργείο για το πως παίρνει μέτρα για την προστασία από τις τράτες, αλλά όχι και πως προστατεύεται η περιοχή από την καταστροφή των χημικών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση:
«Με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί από δημοσιεύματα περί απαγόρευσης της αλιείας και νοτιοδυτικά της Κρήτης λόγω της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας, η Περιφέρεια Κρήτης επικοινώνησε σήμερα με τα αρμόδια υπουργεία και ενημερώθηκε σχετικά.

Σύμφωνα με πληροφόρηση που παρείχε η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκδόθηκε η υπ' αριθμό 4023/64557 ΥΑ (ΦΕΚ1307τΒ/22-5-14) σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στα χωρικά και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει σχετικές απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού, για το προσεχές διάστημα.

Οι διατάξεις αυτές προκύπτουν από την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις,  και στο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής  με σκοπό την αειφόρο Αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ με δηλώσεις τους καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας ότι η απαγόρευση αλιείας αποτελεί συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου του φαινομένου υπεραλίευσης.

Επομένως οποιαδήποτε ανησυχία ή συσχέτιση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας δεν είναι βάσιμη».
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht