Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Είμαι ο εγγονός του διοικητή του Άουσβιτς: "Όταν ξεχνάμε, η ιστορία επαναλαμβάνεται" (Βίντεο)


Ο εγγονός του ναζί, διοικητή του Άουσβιτς, Rudolf Höss στέλνει στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους το δικό του μήνυμα:

Γνωρίζω παραπάνω από τους περισσότερους ανθρώπους την επιθυμία του να ξεχάσεις.

Έχουν υπάρξει στιγμές που θέλησα να αρνηθώ το παρελθόν μου και να προσποιηθώ ότι είμαι κάποιος άλλος.
Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το παρελθόν μας, όσο κι αν αυτό μας πονάει.
Γιατί όταν ξεχνάμε, η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Φοβάμαι ότι αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Σε όλη την Ευρώπη ακροδεξιά πολιτικά κόμματα αυξάνουν τη δύναμή τους.
Και αν δεν κάνουμε τίποτα γι αυτό, τότε δεν έχουμε διδαχτεί τίποτα.
Το όνομά μου είναι Rainer Höss. Ο παππούς μου ήταν ο Rudolf Höss, ο ναζί διοικητής του στρατόπεδου συγκέντρωσης Άουσβιτς.
Η ιστορία μου, μου έμαθε πως η δημοκρατία, η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ποτέ δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα…
Μη ξεχάσεις. Να ψηφίσεις.
Για μια ελεύθερη, από τους ναζί, Ευρώπη.

Rainer Höss


 
                           Ο Rudolf Höss λίγο μετά τη συλληψή του

Ο Rudolf Franz Ferdinand Höss, ήταν ένας Obersturmbannführer (αντισυνταγματάρχης) των SS και από τις 4 Μαΐου του 1940 έως το Νοέμβριο του 1943, ο διοικητής του κολαστηρίου – στρατοπέδου συγκέντρωσης, Άουσβιτς. Εκεί όπου υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θανατώθηκαν. Ο Höss εντάχθηκε στο ναζιστικό Κόμμα το 1922 και στα SS το 1934.
Στις 11 Μάρτη του 1946 συνελήφθη από τους Βρετανούς κοντά στο Flensburg της Γερμανίας και στις 25 Μαΐου του 1946, παραδόθηκε στις πολωνικές αρχές και το Ανώτατο Εθνικό Δικαστήριο της Πολωνίας. Η δίκη του διήρκεσε από τις 11 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου του 1947 . Κατά τη διάρκεια της δίκης του , όταν κατηγορήθηκε για τη δολοφονία τρισήμιση εκατομμυρίου ανθρώπων, ο Höss απάντησε: «Όχι. Ήταν μόνο δυόμιση εκατομμύρια. Οι υπόλοιποι πέθαναν από τις ασθένειες και την πείνα».


Ο Höss καταδικάστηκε σε θάνατο δι” απαγχονισμού στις 2 Απριλίου του 1947. Η ποινή εκτελέστηκε στις 16 Απριλίου σε χώρο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Στο σημείο εκτέλεσης της ποινής του υπάρχει ακόμη πινακίδα που αναγράφει:

Εδώ βρισκόταν η τοποθεσία «Gestapo» του στρατοπέδου. Εδώ ανακρίνονταν κρατούμενοι ύποπτοι για συμμετοχή στο υπόγειο κίνημα αντίστασης του στρατοπέδου ή ύποπτοι για προετοιμασία προσπάθειας απόδρασης. Πολλοί κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του ξυλοδαρμού και των βασανιστηρίων. Ο πρώτος διοικητής του Άουσβιτς , αντισυνταγματάρχης των SS, Rudolf Höss, ο οποίος δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο μετά τον πόλεμο από το πολωνικό Ανώτατο Εθνικό Δικαστήριο , απαγχονίστηκε εδώ, στις 16 Απριλίου του 1947.

 

 «Η εργασία απελευθερώνει». Λίγο μετά την εκτέλεση του Höss, το Άουσβιτς ξεκίνησε να λειτουργεί ως μουσείο μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

gregor der grieche μέσω των
http://www.toperiodiko.gr/

Δικτυο Σπαρτακος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht