Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Φορολογούμενοι και καταθέτες καλούνται να πληρώσουν το κάζο της ανακεφαλαιοποίησης των χρεοκοπημένων τραπεζών





Του Δημήτρη Καζάκη
Θυμάστε τι μας έλεγαν για την δήθεν πετυχημένη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Θυμάστε τις δηλώσεις κυβέρνησης και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών; Θυμάστε που τα καρακόλια (Βεργόπουλοι & Σία) μας έλεγαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση επί κυβέρνηση Τσίπρα ήταν η καλύτερη, γιατί έγινε κυρίως με ιδιωτικά κεφάλαια;
Ας ετοιμαστούν τώρα καταθέτες, φορολογούμενοι και δανειολήπτες να πληρώσουν το τίμημα. Καλό είναι να θυμηθούμε τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου στη F.T. (27/09/2015): Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσα στο 2015, αλλιώς κούρεμα καταθέσεων.
O κ. Τσακαλώτος, τότε, δήλωνε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, αναφέρει η εφημερίδα.
Τα θυμάστε; Τώρα που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε κυριολεκτικά καπνός, τι μένει; Νέα ανακεφαλαιοποίηση. Πώς θα γίνει αυτή; Προφανώς είτε με "κούρεμα" καταθέσεων και υποχρεώσεων τραπεζών, είτε με επιβάρυνση του φορολογούμενου.
Οι τράπεζες παραμένουν υπό καθεστώς μορατόριουμ, πράγμα που διευκολύνει τις διαδικασίες αυτές. Τυχαίο; Όχι βέβαια. Αφού λοιπόν δόθηκε η ευκαιρία στα επενδυτικά κεφάλαια να κερδίσουν περίπου 18 δις ευρώ, ρισκάροντας λίγο πάνω από 5 δις ευρώ, η ΕΚΤ θα βάλει την κυβέρνηση να ανακεφαλαιοποιήσει για μια ακόμη φορά τις τράπεζες. Νέες ανθρωποθυσίες στο βωμό των ήδη χρεοκοπημένων τραπεζών.
Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΑΜ Χανίων | ΕΠΑΜ Σφακίων | ΕΠΑΜ Αποκόρωνα | ΕΠΑΜ Κισσάμου | ΕΠΑΜ Σελίνου |

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν.Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι. Κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα. Ζητάνε θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λεν πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό. Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.

Bertolt Brecht